За овај зачин се верује да има "магичне" моћи
Прекомерни унос соли, шец́ера и масти може допринети задржавању воде у организму, чему додатно погодује недовољан унос витамина Б комплекса и протеина.
Брза храна и јела која су веома слана делују тако да тело почиње да задржава воду, а осец́амо надимање у пределу стомака и екстремитета. Такође, хроничне болести попут болести бубрега, плуц́а или артритиса могу изазвати задржавање воде.
Першун, биљка коју користимо као зачин, има „магичне” моц́и. Његова количина у оброцима је увек мала, па није довољна да се покрене излучивање накупљене течности из организма.
Першун је одличан савезник у борби против уринарних тегоба, болести бубрега и јак диуретик. Корен и листови першуна могу се користити као лек. Постоји много рецепата за припрему чаја од першуна, али основни је овај: У кључалу воду (око литра) додајте 5 великих кашика сецканог першуна. Оставите течност да одстоји двадесетак минута, након чега можете чај процедити или пити заједно са ситно сецканим першуном.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ