Брзо и укусно јело које нам долази из Италије
Састојци:
- 250 г тестенине
- 450 пилећег филеа
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице бибера
- 2 кашике уља
- 8 кашика путера
- 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
- 240 мл павлаке за кување
- 100 г ренданог пармезана
- 1/4 кашичице свеже ренданог мускатног орашчиц́а
- исецкани листови свежег першуна, за сервирање
Рецепт за најбољу пилећу алфредо пасту:
Како бисте направили ову пасту скувајте тестенину, оцедите је и сачувајте воду од кувања. Прокувајте велики лонац слане воде. Додајте пасту и кувајте до ал денте, 8 до 10 минута. Одвојите 100 мл воде од кувања тестенине, а затим је оцедите. Осушите пилетину и зачините сољу и бибером. У међувремену, осушите обе стране пилец́их прса папирним убрусима. Зачините сољу и бибером.
Загрејте уље на јакој температури у тигању, 2 до 3 минута. Додајте пилетину и пржите 5 до 7 минута. Затим окрените филете и додајте кашику путера, па пржите још 5 до 7 минута. Насецкајте је и покријте алуминијумском фолијом, да остане топла.
Отопите остатак путера и продинстајте бели лук. Додајте преосталих 7 кашика путера у исти тигањ на средњу ватру, док се не истопи. Додајте бели лук и динстајте док не замирише, 30 секунди до 1 минута. Затим направите сос тако што ћете да умутите павлаку за кување, пармезан, мускатни орашчиц́, преостали со и бибер. Крчкајте 3 до 4 минута. Ако је сос превише густ, додајте мало воде од кувања тестенине, неколико кашика одједном, да се разблажи.
Додајте оцеђену тестенину у сос, убаците исецкану пилетину и све распоредите у тањире. Украсите першуном и пармезаном. Уживајте!
(Ствар укуса)