Толико пута сте чули израз "интегрална храна", а можда не знате шта значи овај израз и каква је то храна
Када кажемо интегрална храна, то се пре свега односи на житарице и то оне које нису прошле процес обраде, већ је њихово зрно целo.
Обрадом зрно губи своју нутритивну вредност, што није случај са интегралним зрном које задржава хранљивост, а здравствена корист је вишеструка.
Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ
Здравствене користи интегралних намирница су добро варење, редовно пражњење црева, снижење нивоа лошег холестерола. Додатна корист интегралних намирница јесу витамини.
Интегралне намирнице имају значајну већу количину витамина Б групе која је изузетно важна за метаболизам угљених хидрата, али и за квалитет коже и ноктију. Што се тиче мршављења влакна су круцијална за сваку дијету, из два разлога.
Разлог зашто треба да једете интегралне житарице јесте јер успешно контролишу ниво шећера у крви. Интегралне житарице садрже више влакана и зато дуже пружају осећај ситости, за разлику од белог брашна које доводи до наглог скока шећера, а потом и глади.
Прочитајте још: Е, ово нам је СВИМА ТРЕБАЛО! Ово је храна која ОБУЗДАВА АПЕТИТ
Умерена конзумација
Не би требало да једете више од 3 парчета правог интегралног хлеба на дан. Исто важи и за интегралну тестенину – иако јесте здравија у смислу да одржава ниво шећера у крви, садржи витамине Б групе, побољшава варење – онда и даље има исто калорија као бела тестенина.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ