Доручак је најважнији оброк у дану, који служи као покретач читавог система
Према истраживањима Кингс колеџа у Лондону, устаљени оброци сваког дана имају важну улогу у чувању здравља. Дан почињемо са доручком иако постоје различите теорије о томе када треба доручковати. Традиционална кинеска медицина препоручује рецепт стар вековима, „треба пратити органски сат”. Ако доручкујете сат или два по устајању из кревета, то је најбоље време јер је тада стомак одморан и јак, па се храна лако вари.
Људи који не доручкују обично су слаби, стално им је хладно, надима им се стомак, слабо варе храну.
Дијететичари наводе да је најбоље време за доручак када прођу један, два или три сата од буђења, иако свако од нас има свој тајминг, према ритму живота.
- Најбоље време за доручак одређују здравствено стање и наше активности. Важно је да не прође више од три сата од буђења и да организам не осети велику глад и малаксалост - истакла је Мариса Карп, дијететичар.
Наше тело се током ноћи одмара и вари храну. Од одласка на спавање до буђења дуг је временски период, па се често дешава да постоји природни пад шећера у крви.
„Током ноћи, док спавамо, наше тело вари вечеру, опоравља се и одмара. Пошто је од последњег оброка до јутра прошло много сати, то је довело до природног пада шећера у крви”, истакла Хана Сантони.
Доручак након буђења враћа шећер у крви, осигуравајући телу довољно глукозе за нормално функционисање.
- Ако прескочите доручак или чекате предуго, вероватно ћете се осећати уморно и исцрпљено. Хормон стреса кортизол ће порасти, нарушавајући природни циркадијални ритам тела и равнотежу хормона - каже Сантони.
- Прескакање или одлагање доручка такође може отежати практиковање уравнотежене дијете током дана, јер је већа вероватноћа да ћете осетити потребу да једете више за ручак, тако да прескакање оброка повећава шансу за преједање и одабир мање здравих опција - напомиње Карп.
Да ли можемо да закаснимо са доручком?
Доручак више од три сата од буђења је закаснели доручак. И у зависности од тога када доручкујемо, долази и ручак. Према речима дијететичара, не препоручује се потпуно прескакање доручка.
Да ли треба да доручкујете у исто време сваког дана?
Када је могуће, идеално је доручковати сваког дана у исто време. То је зато што наша тела раде према унутрашњем сату или циркадијанском ритму, објашњава Карп.
Овај час најбоље функционише када се навике, укључујући оброке, раде према утврђеном распореду. „Једући отприлике у исто време сваки дан, наша тела предвиђају шта долази и навикавају се да функционишу у том оквиру”, каже Карп.
Сантони подржава ову тврдњу истичући да су доследне рутине и обрасци исхране дефинитивно корисни за метаболичко здравље.
Наравно, тешко је планирати свој распоред сваког минута, некад ћемо каснити, а некад поранити, али било би добро да се трудимо да створимо рутинске и доследне навике.
Осим тога, за доручак је најбоље да се усредредите на оброке богате протеинима и влакнима, јер они лако стварају осећај ситости и дају нам енергију потребну за почетак дана.
(РТС)
БОНУС ВИДЕО