Због неумерености за трпезом многи ће се за празнике суочити са горушицом.
Враћање хране из желуца у једњак, осећај жарења у стомаку и иза грудне кости, само су неки од симптома до којих долази када се обилно једе зачињена и масна храна, пије алкохол и газирани напици, а уз то се и конзумирају цигарете.
Прочитајте још: Ова НЕВЕРОВАТНА НАМИРНИЦА јача кости, помаже против опекотина, а добра је и у лечењу хемороида
Да бисте избегли да вам овакве тегобе покваре мини-одмор, основно правило је да оброци не буду обилни, да се избегава љуто, зачињено и кисело. Избегавајте газирана пића, алкохол, слаткише, прерађевине и пржену храну и немојте да једете касно увече. Пушење, такође, подстиче горушицу, па ако можете смањите или потпуно искорените ову нездраву навику.
Једите кувану храну, воће и поврће, мирођију
Када усвојите ова правила, знајте да ће од велике помоћи дигестивном систему да буде да што чешће једете благу, кувану храну. Уз то пијте доста воде, јер ће она да помогне да разблажите киселину.
Желуцу пријају и чај од белог слеза и камилице, а од хране намирнице које смањују киселост желудачног садржаја су лешници, бадеми, шаргарепа и банане. Мирођија такође смирује тегобе које горушица изазива.
Прочитајте још: Једите јагоде! Оне спречавају старење и ову ОПАКУ болест
Ево какао би могао да изгледа ваш јеловник у данима после Ускрса:
Чорбице и поврће Фото: Депозит
Понедељак
Доручак: два барена јајета, благо посољена и зачињена са мало сушене мирођије, два парчета шунке и парче препеченог хлеба
Ручак: кромпир чорба и барено месо по избору
Вечера: динстана шаргарепа и парче немасног сира
Прочитајте још: Мала, љута и корисна: Љута папричица смањује ОПАСНОСТ од болести од које умире највише Срба
Среда
Доручак: два барена јаја, благо посољена и зачињена са мало сушене мирођије, зелена салата и парче интегралног хлеба
Ручак: барено поврће по избору са бареним интегралним пиринчем
Вечера: парче проје и шака бадема
Четвртак
Доручак: сендвич са бареним јајима и шунком, шоља кефира
Ручак: пилећа чорба са шаргарепом и кромпиром
Вечера: парче пите са зељем
Прочитајте још: Ово је НАЈЗДРАВИЈИ ПРИРОДНИ ПРОИЗВОД, а оволико смете да га унесете дневно
Петак
Доручак: барена јаја и препечен тост са путером, благо посолити
Ручак: пуњене тиквице и салата
Вечера: банана преливена медом и шака лешника
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ