Zbog neumerenosti za trpezom mnogi će se za praznike suočiti sa gorušicom.
Vraćanje hrane iz želuca u jednjak, osećaj žarenja u stomaku i iza grudne kosti, samo su neki od simptoma do kojih dolazi kada se obilno jede začinjena i masna hrana, pije alkohol i gazirani napici, a uz to se i konzumiraju cigarete.
Pročitajte još: Ova NEVEROVATNA NAMIRNICA jača kosti, pomaže protiv opekotina, a dobra je i u lečenju hemoroida
Da biste izbegli da vam ovakve tegobe pokvare mini-odmor, osnovno pravilo je da obroci ne budu obilni, da se izbegava ljuto, začinjeno i kiselo. Izbegavajte gazirana pića, alkohol, slatkiše, prerađevine i prženu hranu i nemojte da jedete kasno uveče. Pušenje, takođe, podstiče gorušicu, pa ako možete smanjite ili potpuno iskorenite ovu nezdravu naviku.
Jedite kuvanu hranu, voće i povrće, mirođiju
Kada usvojite ova pravila, znajte da će od velike pomoći digestivnom sistemu da bude da što češće jedete blagu, kuvanu hranu. Uz to pijte dosta vode, jer će ona da pomogne da razblažite kiselinu.
Želucu prijaju i čaj od belog sleza i kamilice, a od hrane namirnice koje smanjuju kiselost želudačnog sadržaja su lešnici, bademi, šargarepa i banane. Mirođija takođe smiruje tegobe koje gorušica izaziva.
Pročitajte još: Jedite jagode! One sprečavaju starenje i ovu OPAKU bolest
Evo kakao bi mogao da izgleda vaš jelovnik u danima posle Uskrsa:
Čorbice i povrće Foto: Depozit
Ponedeljak
Doručak: dva barena jajeta, blago posoljena i začinjena sa malo sušene mirođije, dva parčeta šunke i parče prepečenog hleba
Ručak: krompir čorba i bareno meso po izboru
Večera: dinstana šargarepa i parče nemasnog sira
Pročitajte još: Mala, ljuta i korisna: LJuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti od koje umire najviše Srba
Sreda
Doručak: dva barena jaja, blago posoljena i začinjena sa malo sušene mirođije, zelena salata i parče integralnog hleba
Ručak: bareno povrće po izboru sa barenim integralnim pirinčem
Večera: parče proje i šaka badema
Četvrtak
Doručak: sendvič sa barenim jajima i šunkom, šolja kefira
Ručak: pileća čorba sa šargarepom i krompirom
Večera: parče pite sa zeljem
Pročitajte još: Ovo je NAJZDRAVIJI PRIRODNI PROIZVOD, a ovoliko smete da ga unesete dnevno
Petak
Doručak: barena jaja i prepečen tost sa puterom, blago posoliti
Ručak: punjene tikvice i salata
Večera: banana prelivena medom i šaka lešnika
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU