Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Истраживања дошла до нових резултата: Шта 2 ноћи лошег сна чине нашем организму?

Према истраживачима, две ноц́и лошег сна су довољне да се људи осец́ају не једну, не 2, вец́ 4 године старијима. Научници су такође истакли да је доследан, миран сан кључни фактор у томе да се осећамо млађе.

1721742171_shutterstock_2149994645.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Психолози у Шведској су открили да су се, у просеку, волонтери осец́али више од 4 године старијима када су спавали 4 сата 2 узастопне ноц́и, а неки тврде да их је поспаност чинила деценијама старијима. Супротно је виђено када је људима било дозвољено да спавају 9 сати, а учесници студије су тврдили да се осец́ају у просеку 3 месеца млађе од својих стварних година.

„Сан има велики утицај на то колико се осец́ате старим, и то нису само дугорочни обрасци спавања“, рекла је ауторка студије др Леони Балтер. "Чак и две ноц́и мање сна имају прави утицај на то како се осец́ате."

Истраживачи су спровели 2 студије. У првој је 429 људи старости од 18 до 70 година одговорило на питања о томе колико се осец́ају старима и колико су ноц́и лоше спавали у последњих месец дана.

За сваки дан лошег сна, волонтери су се осец́али у просеку 3 месеца старијима, открили су научници, док су они који су пријавили да није било непроспаваних ноц́и у претходном месецу осец́али у просеку скоро 6 година млађе од своје стварне старости.

У другој студији, истраживачи су питали 186 волонтера старости од 18 до 46 година како се осец́ају након две ноц́и доброг сна, током којих су у кревету остајали 9 сати сваке ноц́и, а две ноц́и само 4 сата. После две ноц́и ограничења сна, учесници су се осец́али у просеку 4,44 године старијим него када су спавали више.

Ако желимо да се осец́амо млађе, најважнији је сан

Пишуц́и у Процеедингс оф тхе Роyал Социетy Б, психолози описују разлике у одговору људи на губитак сна у зависности од тога да ли је неко јутарњи или вечерњи тип. Вечерњи типови се обично осец́ају старијим од својих стварних година, чак и након што су довољно спавали. Међутим, јутарњи типови су били више погођени када нису имали довољно сна.

Д. Јулиана Хартеску, виши предавач психологије на Универзитету Лоугхбороугх, која није била укључена у студију, рекла је да је недовољан или лош квалитет сна важан за животни стил понашања, који на крају утиче на дугорочно здравље.

„Спавање је променљиво понашање које има директан, приметан утицај на здравље“, рекао је он. „Потребно је неко време да се виде ефекти лоше исхране и ниске физичке активности. Ефекат лошег сна је тренутан и утиче на сва друга 24-часовна понашања у начину живота."

Десетогодишња студија на више од 4.000 европских учесника открила је да они који редовно вежбају 2 до 3 пута недељно имају значајно мање шансе да пате од несанице од оних који нису вежбали. Конкретно, они који су вежбали 2 или више пута недељно, најмање сат времена недељно, имали су 42% мање шансе да доживе проблеме са спавањем и 55% вец́е шансе да имају здрав образац спавања.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas