Да ли сте пробали мачу?

Сматра се да је зелени чај друга најпопуларнија врста чаја на свету.
Прилично је популаран и свестран напитак - чак можете користити зелени чај да додате укус неким десертима. Да ли сте знали да постоји више од једне врсте зеленог чаја, као што су мача, сенча, јасмин и још много други.
Шта је зелени чај?
Зелени чај потиче од биљке Цамеллиа синенсис. Заправо, и друге врсте чаја, као што су црни и улонг, такође потичу из исте биљке, тако да се обично назива биљка чаја. Али шта различите врсте чаја чини различитим ако сви долазе са истог места? Главне разлике су у томе да ли су листови ферментисани и оксидисани, што се односи на количину ваздуха и топлоте којој су листови изложени. Степени ферментације и оксидације утичу на боју, укус, арому и јачину чаја, и тиме разликују једну врсту чаја од других.
Зелени чај је неферментисан и неоксидован. Пошто зелени чај није оксидован, он задржава своју зелену нијансу - отуда и име, пише Реал Симпле. А пошто није ферментисан, такође има тенденцију да има горак укус за разлику од других чајева, као што је црни чај. Потапањем у топлу воду добија се напитак који милиони људи знају као зелени чај. Укус зеленог чаја се често описује као земљан или травнати, али може имати и цветност или слаткоц́у. Многи људи уживају у укусу, док га други пију због наводних здравствених користи.
Зелени чај такође је извор кофеина. Шоља зеленог чаја садржи мање од 3 калорије, 29,4 милиграма (мг) кофеина и мале количине минерала, као што је манган.
Шта је мача?
Матцха је врста зеленог чаја, тако да потиче од исте биљке. Међутим, узгаја се и обрађује на специфичан начин који га разликује од обичног зеленог чаја.
Биљке се заклањају од сунца пре бербе да би се побољшала боја и смањила горчина, а затим се листови чаја откину, попаре и мељу у фини прах. Овај интензиван процес значи да је матча генерално скупља од зеленог чаја. Док се зелени чај прави умакањем осушених листова у вруц́ој води, мача се прави мешањем праха у вруц́ој води.
Због тога, матцха има интензивнији укус од зеленог чаја.
Матцха такође пружа вец́у концентрацију корисних једињења, као што су полифеноли богати антиоксидансима, у поређењу са зеленим чајем. Истраживања су показала да мача прах садржи око 11,3–24,67 мг кофеина по граму, пише Реал Симпле. Пореклом је из Кине, али се сада углавном конзумира у Јапану.
Данас је мача популарна широм света, а многи је замењују кафом.
БОНУС ВИДЕО