Научници наводе да је важно уносити храну богату ликопеном, који има протуупално деловање и спречава настанак крвних угрушака
Фински научници спровели су истраживање и утврдили да особе које уносе висок ниво ликопена - црвених ствари које се налазе у лубеницама, црвеним паприкама и парадајзу, имају мањи ризик од настанка срчаних болести и срчаног удара.
У истраживању је учествовало више од 1.000 особа подељених у четири групе, у зависности од нивоа ликопена у крви. Ниво ликопена мерили су на почетку истраживања, а потом су здравље учесника посматрали у периоду од 12 година.
Прочитајте још: Шта хладан нос говори о вашем здрављу?
Групу с најмање ликопена у крви чинило је 258 особа, а њих 25 доживело је срчани удар. С друге стране, у групи с највише ликопена у крви, коју је чинило 259 особа, било је тек 11 случајева срчаног удара. Истраживање, објављено у часопису „Неурологy“, показало је да исхрана богата ликопеном смањује за чак 55 посто ризик од настанка срчаног удара.
Прочитајте још: Лековита БИЉКА која чува здравље, али и кућу!
Научници наводе да је важно уносити храну богату ликопеном, који има противупално деловање и спречава настанак крвних угрушака. Саветују редовну конзумацију разноликог воћа и поврћа, али не само оног богатог ликопеном, јер свака врста има одређене предности за здравље.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ