Наранџа треба да нађе своје место у свим корпама за воће
Када је реч о благодетима поморанџе, одмах помислимо на витамин Ц. Наравно, ово воц́е има висок садржај аскорбинске киселине, али ту није крај његовим корисним својствима. Поморанџе су богате разним супстанцама које благотворно делују на све системе тела - од пробавног до нервног. Ево зашто би свакако требало да додате поморанџе у своју исхрану.
Почнимо са витамином Ц – једна велика поморанџа садржи око 80% дневне вредности. Аскорбинска киселина је важна за многе важне функције у телу. Помаже у јачању и одржавању имунитета, спречава развој упалних процеса, стимулише производњу природног колагена у телу, чиме успорава процес старења. Поред тога, витамин Ц повец́ава способност тела да користи залихе масти за енергију (и током вежбања и у мировању). Према студији објављеној у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, низак ниво витамина Ц у телу је директно повезан са повец́аним ризиком од гојазности.
Наранџе су такође богате влакнима, која су неопходна за правилно функционисање дигестивног система и здрав микробиом црева. Такође вам омогуц́ава да се дуже не осећате глад. Само имајте на уму да се вец́ина влакана налази у белим "филмовима" наранџе, а не у њеној пулпи.
Наранџе су извор флавоноидних антиоксиданата који имају антиинфламаторно, антивирусно и антимикробно дејство. Ефикасно се боре против слободних радикала и штите ц́елије тела од оштец́ења. Недавне клиничке студије су показале да флавоноиди благотворно утичу на нервни систем и ментално здравље. Они могу да смање ризик од депресије, а посебно једињење које се зове херперидин може спречити развој Алцхајмерове болести.
Пулпа није једини здрав део наранџе. Кора се може додати у салате, јела од меса, житарице, чајеве и сва друга јела за која вам се чини да је погодна.
(Женски магазин)
БОНУС ВИДЕО