Овај напитак има исти учинак на енергију као класична кафа, али без њених негативних ефеката. Реч је о кафи од цикорије.
Многи од нас не могу да замисле јутро без кафе, јер нам она помаже да се разбудимо и обезбеди енергију за остатак дана. Ипак, кафа може имати и нежељене последице, па повремено може бити корисно испробати неку алтернативу.
Цикорија је била коришћена као замена за кафу још од почетка 19. века, када је у Француској због несташице кафе, млевени корен цикорије постао популаран у припреми напитака.
Иако цикорија има укус сличан кафи, ако је помешате са биљним млеком, добићете напитак који подсећа на лате са биљним млеком.
Ова биљка је богата влакнима, посебно инулином, који помаже здрављу цревне флоре и стабилизује ниво шећера у крви. Цикорија је медитеранска биљка која садржи минерале попут магнезијума, калцијума, калијума и цинка, као и витамине А, Б6, Ц, Е и К. Позната је по томе што има благотворан утицај на здравље и вековима се користи у исхрани. Њени листови се могу јести као салата, а корен се меље и користи као замена за кафу.
Одлична подршка срцу
Цикорија је корисна за здравље срца јер помаже код лошег холестерола, који може узроковати атеросклерозу и висок крвни притисак. Такође, помаже у превенцији стварања тромба и може имати антиканцерогено дејство, посебно у превенцији рака дојке и дебелог црева. Осим тога, позната је по свом антиинфламаторном дејству, па помаже код болова у мишићима и артритису.
Ова биљка је одлична за јачање имунитета, јер се бори против штетних бактерија и делује као снажан антиоксиданс, смањујући присуство слободних радикала у организму, што смањује ризик од болести.
Помаже код стреса
Цикорија такође помаже у смањењу стреса, захваљујући својим седативним својствима. То може помоћи у смањењу анксиозности, побољшању квалитета сна и смањењу негативних утицаја стреса на здравље, укључујући срчане проблеме, хормонски дисбаланс и прерано старење.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО