Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈОГУРТ ИЛИ КЕФИР? Ево шта је здравије по мишљењу лекара

Јогурт и кефир су популарни ферментирани млечни производи који нуде бројне здравствене предности, али се разликују у својој нутритивној вриједности и пробиотском садржају.

1728027520_44c9812bd4f6c0e1ba96c2ef5796e9976d287141.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте у дилеми који је бољи за вас, ево детаљног прегледа како се ови производи разликују и шта вам могу понудити.

Производња и ферментација

Оба производа настају процесом ферментације млека, али на различите начине. Јогурт се прави пастеризацијом млека, а затим се додају специфичне бактеријске културе као што су Лацтобациллус булгарицус и Стрептоцоццус тхермопхилес. Ове бактерије ферментирају лактозу у млечну киселину, што даје јогурту његов карактеристичан укус и текстуру.

С друге стране, кефир се производи помоћу кефирних зрнаца, која су комбинација бактерија и квасаца. Ова зрнца ферментирају лактозу и стварају кефир, напитак с благим пенушавим ефектом и пикантним укусом.

Нутритивна вредност

Оба производа су богата нутријентима као што су калцијум, фосфор и витамин Б5. Међутим, постоје значајне разлике: јогурт обично садржи више цинка, рибофлавина и витамина Б12, док кефир има веће количине протеина, селена, витамина А и витамина Д.

Кефир често садржи више пробиотских бактерија него јогурт, што може бити корисно за здравље цриева. Јогурт обично садржи око 100 милиона ЦФУ (јединица које стварају колоније) по граму, док кефир може имати још више због свог разноликог микробног садржаја.

Употреба и примена у исхрани

Јогурт је свестран у кухињи, погодна за слатка и слана јела, док је кефир савршен за напитке и смутије. Кефир може замијенити млаћеницу у рецептима, а доступан је и у опцијама на биљној бази за вегане.

Здравствене предности

Оба производа нуде бројне здравствене бенефите. Редовно конзумирање може помоћи у смањењу ризика од рака дојке и дебелог цријева, дијабетеса типа 2, побољшању тјжелесне тежине и здравља срца и костију. Одлука између јогурта и кефира зависи од ваших нутритивних потреба и личних афинитета.

Додавање било којег од ових производа у вашу жисхрану може вам помоћи да постигнете препоручени унос млечних производа и побољшате своје здравље.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas