Осим традиционалних јела од киселог купуса, постоји и једно старинско јело које су наше баке често припремале, али које, нажалост, полако пада у заборав. То је пржени кисели купус, који подсећа на подварак, али је ипак другачији.
Ово јело се припрема много брже од подварка, има одличан укус, а може се комбиновати са разним прилозима, као што су кувани или пире кромпир. По жељи, можете додати суво месо, димљене кобасице или, као у нашем рецепту, суву сланину.
Састојци:
1 главица киселог купуса
200 мл уља
1 главица црног лука
300 г свежег меса по избору
200 г сувог меса (сланина, кобасица, суви врат )
бибер, бели лук у праху
першунов лист и босиљак
ловоров лист
Припрема:
Исеците кисели купус као за подварак, прелијте га са литром воде и оставите да одстоји 30 минута, а затим га добро исцедите.
У дубљој шерпи пропржите црни лук на уљу, па додајте исечено месо на коцкице. Налијте воду и кувајте месо док не постане потпуно мекано.
Затим, додајте оцеђени купус, зачине и прелијте са око 1 литром воде. Покријте шерпу и кувајте на тихој ватри. Повремено промешајте.
Када вода скоро испари, додајте мало уља и пржите купус још око 10 минута.
На крају, убаците исецкану суву сланину и наставите са пржењем док купус не добије лепу златно-жуту боју.
Овај јело је савршено уз пире кромпир.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО