Поједине намирнице иако волимо да једемо свеже, своје здраве састојке дају тек након кувања
Постоје намирнице које је боље јести свеже, али исто тако има и оних које су много здравије када их скувате, а међу њима су:
Прочитајте још: Погрешно сте мислили: Млеко је одлично за холестерол, али само у ОВОЈ количини
Парадајз
Парадајз у себи садржи хемијску компоненту која се зове ликопен, а која се сматра антиоксидансом. Кување парадајза с маслиновим уљем 15-30 минута повећава садржај ликопена, а због тога нутриционисти препоручују да од парадајза припремите сос затестенину рибу или пилетину.
Шаргарепа
Кухвање шаргарепе звучи помало непотребно будући да је ово поврће одлично и сирово, међутим кување у врућој води отпушта антиоксидансе захваљујући којима се сачува више каротеноида и витамина Ц. Каротеноид помаже у заштити тела од слободних радикала, који је одличан за ваше здравље. Шаргарепу можете и испећи, али и прелити са мало меда и јаворовог сирупа.
Купус
Купус је богат храњивим вредностима како год га конзумирамо, али кување купуса повећава садржај гвожђа. Иако купус садржи исту количину калцијума сиров и куван, како бисте повећали количину калцијума које ваше тело стварно апсорбује, можете да га користити с осталим намирницама које су богате калцијумом. На пример, можете направити пицу с рикота сиром и прекрити је са мало купуса.
Брескве
Брескве током процеса конзервације се кувају, што у потпуности извлачи њихове храњиве вредности. У конзервираној варијанти витамин Ц се сачува и до 2 године док у фрижидеру или на кухињском шанку с временом губи своју снагу. Такође, брескве из конзерве садрже и до 10 пута више фолне киселине, чији недостатак у организму може довести до анемије.
Спанаћ
Сиров спанаћ садржи веће количине фолне киселине, витамина Ц, Б2 и Б3 и калијума од куваног спанаћа. Међутим, када се скува, садржи веће количине витамина А, Е и Б1, протеина, влакана, цинка, калцијиума и гвожђа.
Прочитајте још: ТРЕШЊЕ: Чињенице које нисте знали о овом укусном воћу
Печурке
Кувањем печурки ослобађа се њихов пуни храњиви потенцијал – појачавају се антиоксиданси и двоструко се повећава количина храњивих ствари као што су влакна, витамин Д, витамин Ц, калијум, гвожђе и фолна киселина.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ