Pojedine namirnice iako volimo da jedemo sveže, svoje zdrave sastojke daju tek nakon kuvanja
Postoje namirnice koje je bolje jesti sveže, ali isto tako ima i onih koje su mnogo zdravije kada ih skuvate, a među njima su:
Pročitajte još: Pogrešno ste mislili: Mleko je odlično za holesterol, ali samo u OVOJ količini
Paradajz
Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos zatesteninu ribu ili piletinu.
Šargarepa
Kuhvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda i javorovog sirupa.
Kupus
Kupus je bogat hranjivim vrednostima kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primer, možete napraviti picu s rikota sirom i prekriti je sa malo kupusa.
Breskve
Breskve tokom procesa konzervacije se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranjive vrednosti. U konzerviranoj varijanti vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku s vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može dovesti do anemije.
Spanać
Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijiuma i gvožđa.
Pročitajte još: TREŠNJE: Činjenice koje niste znali o ovom ukusnom voću
Pečurke
Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranjivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU