Појединим намирницама замрзавање може потпуно променити укус
Замрзавање хране је одличан начин да смањите количину хране коју бацате, али понекад то може уништити ваше намирнице. У наставку прочитајте којих девет намирница никада не бисте требали замрзавати, пише Лифехацкер.
1. Млеко и павлака
Неће вам бити лоше од смрзнутог млека, али након одмрзавања можете осетити грудвице у млеку. Исти случај је и с павлаком. Добра вест је пак да смрзнуто млеко и павлаку можете користити током кувања и печења, а у коначном производу неће се приметити да сте користити смрзнуте производе.
2. Месо и морски плодови који су већ били смрзнути
Поновно замрзавање меса и морских плодова који су веће једном били смрзнути неће имати никакве последице по ваше здравље, али овде је у питању текстура хране. Вода се приликом смрзавања шири, што изазива пукотине у ћелијским зидовима и омекшава мишићна ткива.
То није уочљиво након једног циклуса замрзавања и одмрзавања хране, али понављање тог процеса свакако ће оставити последица и месо би могло бити кашасто. С друге стране, месо које је било одмрзнуто и стајало је на собној температури два сата или више не бисте требало поново замрзнути због опасности од микроба.
3. Одређене врсте воћа и поврћа
Неке врсте воћа и поврћа могу бити посебно осетљива на процес замрзавања, нарочито ако имају велик удео воде. На пример, краставци, тиквице, парадајз и целер могли би да промене структуру при замрзавању због великог удела воде.
4. Цело, лиснато биље
Лиснато биље попут коријандера, босиљка и першуна није добро замрзавати самостално. Уместо тога, боље је насецкати их ситно, помешати с уљем и ставити у пластичне врећице па онда замрзнути како бисте сачували њихов укус.
5. Кисела павлака и јогурт
Ови млечни производи могу постати зрнасти кад се замрзну, али се и након тога могу користити при печењу и кувању.
6. Мајонез
Смрзавање мајонеза може довести до тога да се раздвоји у неколико састојака, а заправо ћете само добити масну гомилу која је неупотребљива.
7. Пржена храна
Замрзавање хране коју сте сами испржили омогућава да вода и уље полако мигрирају споља, што значи да ће ваша пржена пилетина завршити влажна – супротно ономе шта би пржена пилетина требало да буде.
8. Јаја у љусци
Ако замрзнете јаје у љусци, вода у њему ће се проширити и узроковати пуцање љуске.
9. Конзервирана храна
Конзервирана храна ионако има дуг рок трајања, а ставите ли је у замрзивач, догодиће се исто што и с јајетом – вода у конзерви ће се проширити што може узроковати пуцње конзерве, а потенцијално се може јавити и рђа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ