Оксидација је природан, хемијски процес
Када исечете биљку или воц́е, ензими се ослобађају и изложени су кисеонику који ствара промене у хемијском саставу. Вода, топлота и оксидација су прави непријатељи минерала и витамина, а што је дуже воц́е и поврц́е изложено ваздуху, мање ц́е имати витамина.
Заштитите своје воц́е и поврц́е од губитка боје и спречите оксидацију хране овим једноставним методама:
1. Потопите воће у киселу воду
Киселу воду припремићете мешањем воде са једном кашиком сирц́ета или три кашике сока од лимуна или лимете. Ставите воц́е и поврц́е у киселу воду. Банане не би требало држати потопљене више од 3 минута, док јабуке не би требало држати потопљене више од 15 минута. Процедите и пре него што их користите осушите воц́е и поврц́е.
2. Сок лимуна
Цитруси као што се лимета, лимун, поморанџа и грејпфрут могу вам помоц́и да зауставите оксидацију. Једноставно четком премажите површину поврц́а и воц́а неким соком цитруса.
3. Аскорбинска киселина
Ако помешате воду и мало аскорбинске киселине, имац́ете савршено воће и поврће које неће оксидисати.
4. Витамин Ц
Витамин Ц је решење које вам такође може помоц́и да спречите оксидацију. Отопите неколико таблета витамина Ц у чинији са водом и умочите своје воц́е и поврц́е. Витамин Ц помаже, јер је антиоксиданс који штити ц́елије воц́а од слободних радикала.
5. Сок од јабуке за јабуке
Исецкајте јабуке на кришке и потопите их у сок од јабуке. Ово ц́е спречити да јабуке добију браон боју која настаје приликом оксидације.
6. Хладна вода за кромпир
Ољуштите кромпир и умочите га у хладној води. Хладна вода ц́е спречити губитак боје.
7. За поврц́е
За деактивирање оксидативног ензима одмах скувајте поврц́е. То ц́е зауставити реакцију и спречити оксидацију.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ