Са списка здравих намирница и поврћа издваја се неколико "зелених" намирница, које обилују хранљивим састојцима и крију у себи бројна лековита својства
Поврће садржи низак ниво масти и калорија, а висок ниво витамина и минерала. Поврће има одлична антиоксидативна својства, која штите тело од болести и јачају имунитет. Осим тога, препуни су влакана који апсорбирају вишак воде и подстичу рад пробавног сустава.
Прочитајте још: ЖИВКО ИМА ЛЕК! СЕДАМ рецепата за најчешће летње БОЛЕСТИ шумадијског ТРАВАРА ЖИВКА
Најпопуларније и најчешће конзумирано зелено лиснато поврће није и најздравије. Стручњаци препоручују три најздравије врсте зеленог лиснатог поврћа, које свакако заслужују своје место на вашем тањиру.
Тамно лиснато поврће садржи бројне витамине, који се не садрже у воћу, а за вештачки унос потребно је много таблетица у облику додатка исхрани
Прочитајте још: ОДАХНИТЕ! Не треба да се НАЛИВАТЕ ВОДОМ на силу и по сваку цену
Спанаћ
Ово поврће је богат извор гвожђа, калцијума и великог броја витамина. Једна од најважнијих карактеристика спанаћа је та што се учинковито бори против рака простате, најучинковитије од свих осталих врста зеленог лиснатог поврћа.
Ако се спанаћ конзумира као куван, препоручује се да кување не траје дуже од једног минута, како би се задржала сва лековита својства ове биљке. Спанаћ је одличан и сиров, у облику салате.
Фото: Pixabay
Прочитајте још: Све што сте икада знали о здравој исхрани НИЈЕ ТАЧНО: Ових 5 ПРАВИЛА треба да ПРЕКРШИТЕ
Блитва
Блитва је једна од најздравијих врста лиснатог поврћа, а већини људи је и укусна. Одличан је извор витамина А и Ц. Богата је гвожђем и бројним влакнима. Научници су доказали да блитва штити здравље срца, очију, пробавног система и смањује учесталост главобоља.
Прочитајте још: Урадите детокс организма, ослабите и подигните имунитет уз помоћ ВИТАМИНСКЕ салате (ФОТО)
Блитву се кува три до пет минута како не би изгубила своја лековита својства.
Прочитајте још: Да ли сте чули за ЦРНУ ЛИМУНАДУ? Откривамо шта она чини за наш ОРГАНИЗАМ
Кељ
Богат је витаминима А, Ц, К и Б6. Такође је одличан извор магнезијума и калцијума. Његова антиоксидативна својства смањују ниво слободних радикала у телу и смањују ризик од настанка разних болести, укључујући и неке врсте рака. Кељ ће снизити ниво лошег холестерола и смањити ризик од кардиоваскуларних болести и штитити здравље ваших очију.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ