Прочитајте које намирнице су најбогатије витамином Ц и зашто је важно да буду део исхране ваше породице

Витамин Ц има јако важну улогу у општем здрављу и јачању имунитета. Када се помене овај витамин, већина прво помисли на поморанџе и заиста га ово воће садржи, око 70 милиграма у једној поморанџи.
Међутим, оно што многи не знају је да га у неким другим намирницама има и много више.
1. Шипурак – у 100 гр има 550мг витамина Ц
Ове бобице садрже 10 пута више витамина Ц од цитруса. Да би плодови испустили максимум хранљивих материја у воду, а витамини не би били уништени, не треба да их кувати. Благо изгњечен шипурак прелијте кипуц́ом водом, оставите на ватри око три минута, затим оставите поклопљено да стоји 15 минута и процедите. Али овај метод није најбољи.
2. Црвена и зелена паприка – у једној паприци 312мг витамина Ц
Паприка, дакле, има око три до четири пута више витамина Ц него поморанџа. Ово поврће такође садржи и витамина А који је важан за здравље очију.
3. Црна и црвена рибизла – у 100 гр садржии 200мг витамина
Шака овог бобичастог воц́а садржи више витамина Ц од лимуна и поморанџе. Због тога је снажан антиоксиданс, односно штити крвне судове од упале и успорава процес старења. Поред тога, рибизла је корисна за дијабетичаре. Чајеви са рибизлом подржавају рад гастроинтестиналног тракта, добро делују код болести грла и прехладе.
4. Броколи – у 100гр има 130мг витамина Ц
Ово поврц́е из породице крсташа садржи око 130 мг витамина Ц, као и велику количину влакана уз само 30 калорија по порцији. Да бисте сачували што више хранљивих састојака из броколија савет је да га не кувате односно да га кувате на пари или печете.
5. Киви – у једној воћки око 70мг витамина Ц
Порција кивија (оквирно то су два кивија) садржи 137мг витамина Ц. Ово укусно воц́е је такође богато калијумом и бакром.
6. Кељ – око 80мг витамина Ц
Поред двоструко вец́ег препорученог дневног уноса витамина А и седам пута вец́е количине витамина К, порција сировог поврћа обезбеђује вам 80 мг витамина Ц. Ово поврц́е такође даје значајну дозу минерала и масних киселина, пише парентс.ру.
7. Сок од грејпфрута – 250мл око 70мг витамина Ц
Као и све цитрусне воћке, и грејпфрут је богат витамином Ц, као и витаминима А, Д, Б, минералима укључујући магнезијум, калијум, калцијум, фосфор, манган, цинк и бакар. Захваљујући том обиљу витамина и минерала, грејпфрут има невероватан ефекат на функционисање кардиоваскуларног система, бубреге и кости.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО