Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ОЈАЧАТИ ОРГАНИЗАМ: Јесен наговештава долазак вируса и прехлада

Приметићете да се на послу многе колеге жале на прехладу, а сличан случај је са децом у школама и вртићима. Јесен не значи само пријатније време, већ наговештава и долазак вируса и прехлада, па је важно да ојачамо имунитет.

1727340342_24ceaebb4c3534108b9a1cc32e95e1a2556f605b.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Редовно вежбање, добар сан и уравнотежена исхрана су само неки од начина да се спречи прехлада, грип и друге болести.

Кијање, бол у грлу, запушен нос, понекад и температура и малаксалост су изгледа неизбежни почетком јесени. Прехлада, грип, па чак и бактеријске инфекције као да су у пуном јеку, па се поставља питање шта можемо да урадимо како бисмо помогли организму да се избори са свим тим?

Јести зелено поврће, узимати витамин Д

Зелено, лиснато поврће богато је витаминима и другим нутритијентима који помажу да одржимо уравнотежену исхрану и позитивно утичу да имуни систем буде здрав. Незаобилазан је и витамин Д који се налази у јајима, печуркама, лососу, пише Хелт Лајн.

Вежбање и добар сан

Редовно вежбање, ходање три пута недељно на свежем ваздуху чини чуда за организам - одржава форму, а такође смањује стрес што значајно помаже телу да се бори против прехладе. Адекватан сан је изузетно важан посебно ако смо били изложени вирусу, наглашава се у студији објављеној у Archives of Internal Medicine.

Избегавати алкохол

Конзумирање алкохола може оштетити одређене ћелије које чине виталну компоненту имуног система. Повећано конзумирања алкохола током времена утиче на изложеност особе бактеријским и вирусним инфекцијама. Дакле, елиминисати алкохол из употребе како би тело било што мање подложније болестима. 

Зелени чај и боје у тањиру

Вековима се зелени чај повезивао са добрим здрављем и његове здравствене предности могу бити последица високог нивоа антиоксиданата, званих флавоноиди. Неколико шољица овог чаја дневно може довести до потенцијалних здравствених користи. То укључује нижи крвни притисак и смањени ризик од кардиоваскуларних болести.

Препорука је да се појача унос воћа и поврћа, јер је опште позната њихова корисност у ситуацијама када се боримо против вируса. Такође, у борби против прехада добро су се показале пилећа супа, бели лук, чај од ђумбира, цитруси.

Хигијена

Ограничавање изложености болести избегавањем клица је кључно за очување здравља, те је неопходно да перемо руке редовно пре јела или припреме хране. Такође, када кашљемо или кијамо треба покрити нос и уста марамицом, а алкохол или средство за дезинфекцију треба да је спаковано у торби, посебно ако смо у покрету.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas