Када је у питању храна за јачање имунитета, углавном помислимо на типичне основне намирнице - цитрусно воц́е, лиснато поврц́е и бели лук.

Али једно воће је неправедно запостављено - боровнице.
Ове мале, али моц́не бобице су више од само укусне ужине. Боровнице су пуне антиоксиданса, витамина и хранљивих материја.
Ево како ово мало воц́е може имати велики утицај на здравље.
Предности боровнице за имунитет
Богате антиоксидансима
Антиоксиданси играју кључну улогу у одржавању здравља имунолошког система штитец́и ц́елије од штетних молекула који могу ослабити имуни систем. Ова додатна линија одбране може помоц́и вашем телу да се бори против инфекција и болести, одржавајуц́и вас здравим током сезоне прехладе и грипа. Боровнице су пуне антиоксиданата попут антоцијана, одговорних за љубичасту боју ових бобица.
Анти-инфламаторна својства
Имуни систем тела може временом бити ослабљен хроничном упалом, што отежава борбу против болести. Једење боровница може подржати ваш имуни систем смањењем упале у телу и помоц́и телу да управља оксидативним стресом, пише Реал Симпле.
Подржава здравље црева
Природно висок садржај влакана у боровницама помаже у уклањању токсина из тела и промовише опште здравље црева. Одржавање здравља црева је важан део превенције болести, јер помаже варењу, штити тело и спречава штетне клице.
Богате витамином Ц
Боровнице су препуне витамина Ц, есенцијалног нутријента који подржава здравље имунитета, промовише производњу колагена и помаже у поправљању оштец́ених ткива у целом телу. Вероватно је само по себи да је садржај витамина Ц одличан за здравље имунитета, али такође делује као антиоксиданс за уклањање токсина из тела. Само једна шољица боровница значајно повец́ава ваше дневне потребе за витамином Ц, припремајуц́и вас да се суочите са сезоном прехладе и грипа.
БОНУС ВИДЕО