Неке намирнице никад не морате прати, док друге морају проћи кроз воду, без обзира што имају кору која се гули.
Вероватно ће вас изненадити податак да се поједине намирнице без обзира на то што имају кору која се не једе, пре конзумирања ипак морају опрати, док се неке друге намирнице, попут јаја и шампињона, иако делују прљаво, не требају прати готово никад.
Воће и поврће с кором која се гули
Без обзира на то што поједино воће и поврће гулите, током тог процеса држите га у рукама и бактерије са коре долазе на вашу кожу, и преносе се даље на огуљени део који једете.
Зато је пре гуљења такође важно добро опрати и банане, мандарине, диње, наранџе, и слично воће.
Прочитајте још: Иако је здраво, ово поврће може изазвати ПРОБЛЕМЕ: У којим случајевима се ПАРАДАЈЗ и КРОМПИР не препоручују?
Воће и поврће с јестивом кором
Иако такво воће и поврће понекад делује чисто и сјајно, то не значи да га не треба добро опрати под хладном водом. Не користите сапун за то, и добро их пребришите папирним убрусом након прања.
Орашасти плодови
Орашасте плодове треба прати и када су очишћени од љуске јер не можете знати где су све током производње и транспорта били складиштени. Осим тога, прање помаже уклањању и фитинске киселине која их одржава свежим, и штити их од паразита, а може шкодити људском телу.
Суво воће
Ова врста воћа сматра се једном од најпрљавијих, посебно ако није паковано, већ се продаје у ринфузи. Сушено воће би требало добро опрати под млазом воде или чак потопити под воду на неколико сати, открива "Bright Side".
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ