Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАБЛУДА О ЗДРАВИМ НАМИРНИЦАМА: За њих сви мисле да су здраве али је реалност другачија

Ове намирнице рекламирају се као здраве, а пуне су нездравих састојака и треба их избегавати

1728722746_shutterstock_2493027649.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Данас су рафови препуни "здравих намирница" или барем оних које се тако рекламирају, према томе јако је тешко разликовати оне које су доиста здраве од оних чији произвођачи користе маркетиншке трикове како би прикрили сумњиве састојке.

Процесуиране намирнице, оне које су значајно промијењене из свог природног стања додавањем различитих супстанци, попут шећера, соли, масти и вештачких боја или конзерванса, спадају међу најгору храну коју можете унети у свој организам. Стручњаци су за БестЛифе открили које производе бисте требали избегавати у широком луку.

1. Чипс од поврћа:

Родитељи често деци нуде повртни чипс уместо 'правог', но стручњаци тврде како је већина таквих гирцкалица заправо нездрава. Већина садржи врло мало стварног поврћа. Притом су често пржене те самим тиме пуне калорија и масти, али и соли. Процес обраде уклања већину влакана и храњивих састојака које бисте добили конзумирањем свежег поврћа. Ако тражите здравију алтернативу чипсу, стручњаци препоручују домаћи печени чипс од поврћа или једноставно уживање у свежем поврћу с хумусом.

2. Протеинске плочице:

Ако вам је циљ остати здрав, онда прескочите полицу с протеинским плочицама које здравствени стручњаци убрајају међу високо прерађене производе који су ближи слаткишима с доданим протеинима. Многе плочице садрже једнако шећера као и класични слаткиши, а неке и вештачке заслађиваче, који код осетљивих особа могу изазвати пробавне тегобе. Протеини у њима често су нижег квалитета од протеина из целовите хране. Многи брендови користе нездраве масти и конзервансе како би плочицама продужили рок трајања.

3. Инстант овсена каша:

Овсена каша може бити здрава и помаже у снижавању ризика од кардиоваскуларних болести и стабилизацији шећера у крви. Међутим, ароматизоване инстант овсене каше често спадају у високо процесуиране намирнице. Многе садрже велике количине нездравих доданих шећера, додатак вештачких укуса, боја и конзерванса. Садржај натријума такође може бити изненађујуће висок у неким од њих.

4. Пахуљице:

Још један производ који се често рекламира као здрав заправо је процесуирана храна ниске вредности. Иако у основи садрже одређене житарице, најчешће су пуне шећера од шећерне трске или кукурузног сирупа, који зна достићи и 11 грама по порцији. Такође, неке пахуљице садрже вештачке боје и конзервансе.

5. Безглутенске грицкалице:

Важно је разумети да ознака 'без глутена' не значи аутоматски да је нешто здраво, упозоравају стручњаци. Многи безглутенски производи су високо обрађени и садрже рафинисане скробове, који су сиромашни храњивим састијцима и богати једноставним угљеним хидратима. Осим тога, садрже ниски удио влакана, а богати су шећерима и нездравим мастима који им се додају за бољи укус и текстуру. Срећом, постоји низ природних безглутенских целовитих намирница, попут воћа, поврћа, киноје и интегралног пиринча.

6. Воћни сок:

Иако су цели плодови несумњиво здрави, воћни сокови могу бити проблематични из неколико разлога. Процес цеђења уклања корисна влакна која помажу успорити апсорпцију шећера, остављајући концентрирани извор воћних шећера. Нутриционисти напомињу да чаша сока често садржи шећере из неколико воћки, без влакана која доприносе осећају ситости. Брза апсорпција тих шећера може довести до скокова нивоа шећера у крви, што је посебно опасно за особе с дијабетесом.

7. Конзервирано воће:

Још један начин да у организам уносите воће, а да заправо не искористите његове предности јесте конзумирање конзервираног воћа, кажу стручњаци. Такви су производи често натопљени високофруктозним кукурузним сирупом, или још горе, вештачким заслађивачима.

8. Хлеб:

Полица с хлебом у продавници може бити врло збуњујућа. Постоје прерађени хлебови и високо процесуирани хлебови, а између њих је велика разлика, каже струка. Посебно припазите на састојке попут обогаћеног пшеничног брашна, регулатора киселости, сојиног лецитина и 'природних укуса' — сви они указују на високо обрађени производ. Уместо тога, требали бисте бирати производе с препознатљивим састојцима.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas