Бели лук је честа намирница у кухињама
Толико рецепата из кухиња широм света почиње пржењем белог лука на уљу, а довољан је само мирис и да храна већ добије другу ноту. Почетком хланијег периода креће и сезона белог лука. Може да буде део већине јела, па би било добро да га имамо у кухињи у сваком тренутку.
Како чувати главицу белог лука?
Пре свега, приликом куповине белог лука, обратите пажњу да су његови ченови чврсти. Ако је бели лук мекан, значи да ће се брзо покварити. Главице белог лука чувајте на хладном и сувом месту са довољно циркулације ваздуха. Зато избегавајте да га стављате у фрижидер осим ако не планирате да га искористите у року од неколико дана.
Прочитајте још: ПИЛЕТИНА У СОСУ ОД ШАМПИЊОНА: Припремите укусан оброк по рецепту бака Јеле (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Како чувати неољуштени чен белог лука?
Ако сте откинули неколико ченова више него што вам је било потребно, не брините се. Само чувајте неољуштене ченове са преосталим главицама белог лука. У случају да сте приметили да бели лук клија, обавезно одрежите све зелене изданке, а онда можете да га користите. Иако нису штетни, ови изданци могу да имају горак укус.
Чување очишћеног чена белог лука
Пошто кора делује као заштитни премаз, очишћени бели лук поквариће се брже од неољуштеног. Чувајте их у херметички затвореној посуди, у фрижидеру. У оваквом стању рок трајања му је до три дана.
Замрзавање белог лука
Да, бели лук може да се замрзне. Пошто је намирница која се често користи добро је да имамо залихе. Бели лук можете да замрзнете у сваком облику: целе главице, ољуштене и нарендане.
БОНСУ ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ