Beli luk je česta namirnica u kuhinjama
Toliko recepata iz kuhinja širom sveta počinje prženjem belog luka na ulju, a dovoljan je samo miris i da hrana već dobije drugu notu. Početkom hlanijeg perioda kreće i sezona belog luka. Može da bude deo većine jela, pa bi bilo dobro da ga imamo u kuhinji u svakom trenutku.
Kako čuvati glavicu belog luka?
Pre svega, prilikom kupovine belog luka, obratite pažnju da su njegovi čenovi čvrsti. Ako je beli luk mekan, znači da će se brzo pokvariti. Glavice belog luka čuvajte na hladnom i suvom mestu sa dovoljno cirkulacije vazduha. Zato izbegavajte da ga stavljate u frižider osim ako ne planirate da ga iskoristite u roku od nekoliko dana.
Pročitajte još: PILETINA U SOSU OD ŠAMPINJONA: Pripremite ukusan obrok po receptu baka Jele (RECEPT/VIDEO)
Kako čuvati neoljušteni čen belog luka?
Ako ste otkinuli nekoliko čenova više nego što vam je bilo potrebno, ne brinite se. Samo čuvajte neoljuštene čenove sa preostalim glavicama belog luka. U slučaju da ste primetili da beli luk klija, obavezno odrežite sve zelene izdanke, a onda možete da ga koristite. Iako nisu štetni, ovi izdanci mogu da imaju gorak ukus.
Čuvanje očišćenog čena belog luka
Pošto kora deluje kao zaštitni premaz, očišćeni beli luk pokvariće se brže od neoljuštenog. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, u frižideru. U ovakvom stanju rok trajanja mu je do tri dana.
Zamrzavanje belog luka
Da, beli luk može da se zamrzne. Pošto je namirnica koja se često koristi dobro je da imamo zalihe. Beli luk možete da zamrznete u svakom obliku: cele glavice, oljuštene i narendane.
BONSU VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU