Да ли сте знали како се црни и бели лук исправно припрема?
Бели и црни лук спадају у најздравије намирнице које обилују састојцима који су заслужни за нормално и добро функционисање организма.
Али да ли сте знали како се исправно припрема?
Наиме, нутрициониста по имену Мумал Асиф открио је генијалан трик за његово спремање. Он је рекао да само два минута пржења лука уништава бројне здравствене предности.
А највећи кривац је управо топлота која лоше утиче на алицин, састојак који се налази у луку и који је највише заслужан за његова лековита дејства, пише 24седам.
- Саветујем да сачекате 10 минута након што исецкате лук. За то време створиће се максимлана количина алицина која ће да остане готово нетакнута приликом пржења“, објаснио је овај нутрициониста.
Дакле, било да се ради о белом или црном луку, прво га исецакајте, па сачекајте пар минута да пусти свој сок, па тек онда термички обрађујте.
А осим алицина, лук садржи и бројне витамине и минерале који су неопходни организму, као што су цинк, фосфор, магнезијум, фолат, тиамин и витамини Ц и К.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ