Готово да нема јела у који се не ставља лук, али није свеједно коју врсту користите јер ова намирница даје оброцима посебну арому.
Црни лук се најчешће користи за припрему куваних јела, има најјачи укус у односу на остале врсте, па је зато најбољи избор за већину јела. За разлику од њега, црвени лук има најбољи укус ако се не кува и идеалан је за хамбургере, сендвиче и салате, док љубичасти садржи мање шећера и богат је антиоскидансима.
Слатки лук је сличан жутом, али му је љуска наранџастија. Благог је укуса, па може да се једе у сировом стању. Одличан је избор за припрему соса од свежег парадајза јер садржи много воде, а добар је и у хамбургерима. У свежем стању је најбоље конзумирати млади лук јер је богат витаминима К и Ц.
За бели лук се каже да је природни антибиотик, али многи га избегавају због јаког укуса. Најчешће се користи за ароматизовање јела, од куваних до рибљих специјалитета или за салате и сосове за месо. Уколико желите да искористите његову интензивну арому, најбоље је да га додате у јело пред крај кувања, пре него што искључите ринглу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ