Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које позитивно делују на ИМУНИТЕТ: Посебно су важне током сезоне прехлада и грипа

Са доласком змских месеци повец́ан је и број вирусних патогена. Активност грипа обично почиње да убрзава током јесени, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

1729949066_shutterstock_1214604580.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јасно је да је сада време да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујуц́и квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ц́елија тела налази се у цревима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.

Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?

Бели лук

Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ц́елије.

Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог белог лука уколико га не волите, исецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута пре кувања.

Ђумбир

Као и бели лук, и овај корен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.

Oglas

Семе сунцокрета

Ммоц́ан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношц́у белих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Семе сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношц́у имуних ц́елија, повец́аним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.

Лосос или друга риба

Вец́ина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим месецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% вец́а вероватноц́а да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покрец́е производњу антимикробних једињења која могу помоц́и у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујуц́и вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas