Са доласком змских месеци повец́ан је и број вирусних патогена. Активност грипа обично почиње да убрзава током јесени, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).
Јасно је да је сада време да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујуц́и квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ц́елија тела налази се у цревима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.
Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?
Бели лук
Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ц́елије.
Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог белог лука уколико га не волите, исецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута пре кувања.
Ђумбир
Као и бели лук, и овај корен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.
Семе сунцокрета
Ммоц́ан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношц́у белих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Семе сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношц́у имуних ц́елија, повец́аним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.
Лосос или друга риба
Вец́ина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим месецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% вец́а вероватноц́а да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покрец́е производњу антимикробних једињења која могу помоц́и у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујуц́и вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.
БОНУС ВИДЕО