Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које позитивно делују на ИМУНИТЕТ: Посебно су важне током сезоне прехлада и грипа

Са доласком змских месеци повец́ан је и број вирусних патогена. Активност грипа обично почиње да убрзава током јесени, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

1729949066_shutterstock_1214604580.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јасно је да је сада време да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујуц́и квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ц́елија тела налази се у цревима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.

Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?

Бели лук

Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ц́елије.

Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог белог лука уколико га не волите, исецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута пре кувања.

Ђумбир

Као и бели лук, и овај корен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.

Семе сунцокрета

Ммоц́ан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношц́у белих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Семе сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношц́у имуних ц́елија, повец́аним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.

Лосос или друга риба

Вец́ина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим месецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% вец́а вероватноц́а да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покрец́е производњу антимикробних једињења која могу помоц́и у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујуц́и вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas