Љуштење куваних јаја обично траје дуже од самог кувања
Ретко ко зна како да успешно и без много труда скине љуску са куваних јаја, а да притом не направи рупе у беланцу. Доносимо вам 4 једноставна трика како да за доручак послужите кувана јаја идеалног облика, без „аматерских“ рупица на беланцету и комадиц́а љуске који нису успели да се одлепе.
Изаберите узгајана јаја
Домац́а јаја имају тврђу љуску, па се за кување препоручују јаја узгајана на фарми. Не морају да буду супер свежа, боље је да су стара неколико дана. Иако се верује да кувана јаја треба да буду собне температуре, како им љуска не би пуцала током кувања, кувари тврде да се могу користити и јаја директно из фрижидера.
Кувајте у кључалој води
Јаја треба нежно спустити у вец́ кључалу воду, а температуру мало смањити.
Прочитајте још: Невероватне намене ПАПИРА ЗА ПЕЧЕЊЕ: Користан је и ван кухиње
Подесите тајмер
Обавезно користите тајмер да не бисте прекували јаја – мерење почиње када јаја ставите у топлу воду. За меко кувана јаја са жуманцима и тврдим беланцима потребно је седам минута, а за тврдо кувана 10 минута.
Користите хладну воду
Након што су јаја скувана, треба их одмах пребацити у хладну воду. Најбоље је припремити посуду са хладном водом и ледом, па у њу ставити кувана јаја. Након три до четири минута, љуштење куваних јаја може да почне. Најбоље би било разбити их на врху и огулити под млазом млаке воде како би се љуске лакше одлепиле, пише Глорија.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ