Никада не знате унапред да ли ће га бити могуће пажљиво ослободити из љуске или не
Када кувате јаја да би се лепо послужила, важно је да их очистите што је могуће пажљивије. Али чак и ако их кувате на истој температури, у исто време, неке ће се на крају савршено огулити, док ће друге бити тешко.
Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу
Зашто се то дешава? Испоставља се да ако јаје није добро ољуштено, онда сте веома срећни. Најсвежија, дијетална јаја имају веома малу ваздушну врећу испод љуске, због чега се не гуле добро. Конзумна јаја имају времена да увуку ваздух кроз поре љуске, што увелико олакшава процес њиховог чишћења након кувања.
Подсетимо се да се најсвежија јаја која су положена пре не више од недељу дана називају дијеталним. Као што можете замислити, не треба их кувати. Тада јаја иду у категорију кантина и могу се чувати 25 дана. То јест, што је јаје боље очишћено, то је старије.
Постоји још један разлог. Јаја се не љуште добро ако су погрешно кувана. Ставили су га у хладну воду - протеин се ширио и залепио за љуску. Али не можете их одмах ставити у топлу воду, могу пукнути. Исправна опција је да унапред извадите јаја из фрижидера да буду на собној температури. А затим кувајте у кипућој води. Кувана јаја прелијте хладном водом и оставите 15 минута.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ