Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО НЕ ОСЕЋАМО ГЛАД УЈУТРУ: Пронађете узрок и отклоните га

Сви знамо колико је важно започети дан квалитетним и здравим доручком, али шта ако вам се ујутру баш не једе? Ево који су могући разлози због којих прескачете најважнији оброк у току дана.

1718270318_3810895_pojacan-apetit-shutterstock-2027740178_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Неки људи осећају глад чим отворе очи и обилно доручкују у току првог сата након устајања. Лекари и нутриционисти се слажу да је то веома здрава навика.

Избалансиран доручак попут овсених пахуљица са воћем или интегралног хлеба са хумусом важан је предуслов за успешан дан, а ова навика има низ предности по наше здравље и помаже у регулисању телесне тежине.

Међутим, ако сте једни од оних који не могу да се натерају да доручкују, важно је да слушате своје тело, пронађете узрок и по могућству га отклоните.

Наиме, понекад је довољно мало прилагођавање начина живота да би се лакше усвојиле здраве навике. Ево пет најчешћих разлога зашто не осећамо глад ујутру.

Биолошки ритам

Телом управља унутрашњи сат познат као биолошки ритам, који регулише различите физиолошке процесе, укључујући глад. За неке људе то значи да имају апетит касније увече, па је мања вероватноћа да ће бити гладни када се пробуде.

Биолошки ритам зависи од различитих фактора као што су генетика, начин живота, па чак и наше године. Оно што може да помогне да се регулише овај ритам је ранији одлазак у кревет – а да бисте заиста раније заспали, помоћи ће вам физичка активност током дана.

Касне ноћне гозбе

Многи од нас уживају у опуштању након напорног радног дана уз омиљену серију и укусну посластицу. Чак и обилне вечере до касно у ноћ нису неуобичајене у нашој култури - посебно за оне који раде у поподневној смени.

Међутим, конзумирање тешке или висококалоричне хране непосредно пре спавања може да доведе до споријег варења и дуготрајног осећаја ситости који се може пренети ујутру. Ако редовно једете касно увече, размислите о замени великих оброка лаганом вечером за почетак.

Повремени пост

У последње време веома је популаран вид поста где део дана не једемо – они који га спроводе куну се да даје одличне резултате. Ова врста поста подразумева ограничавање уноса хране у одређеним временским периодима, што често значи да ћемо постити дужи временски период.

Оваква исхрана доводи до тога да ујутро нећете осећати глад јер ће се тело навићи на ређе оброке.

Стрес и анксиозност

Ужурбана свакодневица коју већина нас има са собом носи многе нежељене последице – међу њима стрес и психичке поремећаје попут анксиозности. Ови емоционални фактори често утичу на апетит, па је сасвим могуће да смо ујутру мање гладни.

Наиме, када смо под стресом, у нашем телу се повећава ниво одређених хормона, попут кортизола, који може да потисне осећај глади. На срећу, практиковање техника против стреса као што су медитација или вежбе дисања може да будеод велике помоћи и врати нас у равнотежу.



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas