Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАНАСТИРСКИ СУТЛИЈАШ: Слатки залогај успомена греје душу у данима поста

Духовна гозба и у дане поста – са сувим воћем, орасима и медом, сутлијаш остаје посластица која спаја прошлост и садашњост, подсећајући нас на лепоту једноставних дарова.

1743495417_e2751c4d0a91782e0d1b46be9149c7e18c19e5ab.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоје укуси који одолевају времену, који нас, и када затворимо очи, воде у детињство, у мирисну бакину кухињу, где су топлина и љубав биле главни састојци сваке посластице. Међу њима је и сутлијаш – једноставан, а богат, мирисан дар од пиринча и топлине дома.

Некада је био незаобилазан део породичних окупљања, док се лагано хладио у емајлираним тањирима на прозорској дасци. Његов рецепт се преносио с колена на колено, а свака домаћица имала је своју тајну која га је чинила посебним. И данас, у убрзаном времену када се брзо живи и још брже једе, сутлијаш остаје симбол успореног тренутка, оног када се живот мери кашиком и слади се успоменама.

У данима када постимо на води, многи помисле да морају одустати од ове посластице, али манастирска кухиња нам показује да је и у посту могуће уживати у пунини укуса. Монаси су од давнина налазили начине да, користећи само дарове природе, створе неодољиве ђаконије које хране душу и тело. Тако и сутлијаш може постати права духовна гозба када му додамо суво воће и орахе, засладимо га медом и благодатно принесемо на трпезу.

Састојци:
• 8 кашика пиринча
• 600 мл воде
• 4 шаке сувих кајсија
• 4 шаке сувог грожђа
• 16 урми
• 16 сувих шљива
• 16-20 ораха
• 8 кашика меда
• 1 прстохват соли

Припрема:

Oglas

Пиринач кувати у благо посољеној води док не омекша до пола. Додати добро опрано и сортирано суво грожђе, суве кајсије исечене на тракице, урме исечене на тракице, очишћене од коштица и сецкане суве шљиве. На крају убацити печене (без уља) млевене орахе. Наставити кување под поклопцем док састојци не омекшају и сједине се. Када је сутлијаш готов, додати мед, промешати и оставити да одстоји неколико минута. Декорисати по жељи.

Овај сутлијаш није само посна посластица, већ подсећање на снагу једноставности. Док га једемо, сетимо се свих оних који су га са љубављу припремали пре нас и помолимо се с благодарношћу за сваки залогај који нам је дарован.

(Религија)

 

БОНУС ВИДЕО

Oglas

 

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas