Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико треба да спавамо? Ово је идеална количина времена за људе различите животне доби

Сан нам је неопходан, али колико тачно сна?

1720697602_shutterstock_2454505199-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање је саставни део нашег живота. Помаже нам да се регенеришемо и да одморимо организам, тако да буде спреман за нови дан пун узбуђења и изазова. Зато је врло важно обратити пажњу на здрав сан, јер је то пола посла за продуктиван дан.

Британска здравствена служба дала је оквирно време које је идеално за људе различитог узраста.

Малој деци која још увек расту и развијају се потребно је доста сати сна како би се одморила и како би организам боље функсионисао, док за одрасле људе то није тако пожељно.

Лош сан је с времена на време у реду, али, ако сте често уморни током дана, то би могао бити знак да нисте довољно спавали.

Здравој одраслој особи обично је потребно око 7 до 9 сати сна, како преноси "Мирор". Међутим, године, здравље и личне околности утичу на то колико нам је сна потребно, плус неки људи природно спавају више од других, а неки мање, и савршено функционишу попут Арнолда Шварценегера.

Тинејџерима, деци и бебама треба више сна јер још увек расту, али и то варира. Новорођенче може да спава између 8 и 16 сати.

Уопштено говорец́и, вец́ина одраслих би требало да има за циљ најмање седам сати сна током ноц́и. Међутим, то није егзактна наука јер стручњаци за спавање тврде да су људи јединствени.

Ево колико је оквирно време за људе различите животне доби:

  • Новорођенчад (4-12 месеци) 12-16 сати (укључујуц́и дремке)
  • Деца (1-2 године) 11-14 сати (укључујуц́и дремке)
  • Деца у предшколском узрасту (3-5 година) 10-13 сати (укључујуц́и дремке)
  • Школски узраст (6-12 година) 9-12 часова
  • Тинејџери (13-18 година) 8-10 сати
  • Одрасли (18 година и старији) 7 сати или више

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas