Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИДЕАЛАН ДОРУЧАК ЗА МРШАВЉЕЊЕ: Најважније је здраво започети дан

Докторка Мери Сабат објаснила је како јаја и грчки јогурт помажу да смршате, а најбоље је да се једу за доручак.

1725548258_shutterstock_2439635221.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сигурно сте чули за изреку "доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак"? Порука је јасна - први оброк у дану - доручак - јесте најважнији да бисте очували здравље, осећали се енергично и били витални. А знате ли који је по стручњацима најважнији нутријент за јутро, а који помаже да све ово остварите? Протеин! Он помаже да се изграде мишићи, јача имунитет, а притом и лако засити, што је посебно важно уколико водите рачуна о линији и покушавате да ослабите.

А "порше" међу протеинима, нутријент који највише помаже у мршављењу јесте онај који називамо "чистим", односно немасним, истиче др Мери Сабат. По њеним речима, ови протеини за доручак и те како помажу да се лакше решимо сувишних килограма. Међу најбољим у овој групи др Сабат је издвојила јаја и грчки јогурт. 

Јаја


Готово да нема дијете у којој се на листи дозвољених намирница не налазе јаја. Разлог? Невероватно су хранљива, пуна су протеина који потпомажу развој мишића, а обилују и есенцијалним аминокиселинама. Бонус је и што брзо стварају осећај ситости. 

Др Мери Сабат је објаснила зашто је изузетно важно да се јаја једу баш ујутру, за доручак. Осим што су изузетно хранљива и телу обезбеђују енергију која му је неопходна да "изгура" дан, обиље протеина у јајима нам помажу да боље контролишемо апетит, дакле избегавамо преједање, а самим тим и гојење. 

"Јаја садрже све есенцијалне аминокиселине које су телу потребне за различите функције, укључујуц́и одржавање мишиц́не масе и регенерацију ткива. Протеини и масти у јајима могу да помогну у регулисању хормона глади, што олакшава контролу порција и уноса калорија. У односу на њихову калоријску вредност, јаја обезбеђују телу значајну количину хранљивих материја."

Грчки јогурт


Грчки јогурт се сматра једном од најздравијих намирница коју готово сви нутриционисти препоручују. Има висок садржај протеина, због чега не само да помаже да се изграде и развију мишиц́и, вец́ је и заситан, што нас спречава да грицкамо између оброка и преједамо се. 

"Протеини у грчком јогурту помажу да се контролише апетит и продужавају осец́ај ситости, смањујуц́и потребу за претераним грицкањем. Протеини захтевају више енергије за варење и апсорпцију, што донекле убрзава метаболизам.  Адекватан унос протеина је важан за одржавање мишиц́не масе, што је кључно приликом мршављења, јер тако ћете бити сигурни да топите масти, а не мишиц́е", објашњава Сабат.

Закључак др Сабат јесте да уколико доручкујете ове намирнице које су богате хранљивим материјама, не само да ћете обезбедити телу есенцијалне аминокиселине, вец́ ћете током дана боље контролисати глад и подстаћи метаболизам да брже сагорева масноће, а сами тим и да мршавите.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas