Дијететичари сматрају да је доручак најважнији оброк у дану. Конзумирање уравнотеженог доручка поставља ваш метаболизам да буде ефикаснији током остатка дана (утиче на стабилни ниво енергије) и побољшава когницију (помаже вам да брже размишљате).
Доручак не треба прескакти, а дијететичари такође саветују да бирате друге намирнице уместо слатких житарица и пецива. Зашто?
Све ове намирнице имају велики недостатак влакана, која су кључни састојак за ситост и равнотежу шец́ера у крви. Само зато што је најбоље избегавати рафинисани шец́ер ујутру не значи да морате одустати од слатког доручка. Само морате да упарите праву храну са довољно влакана.
Предности доручка богатог влакнима
Влакна су врста несварљивих угљених хидрата који се налазе искључиво у биљкама. Када једете рафинисане угљене хидрате који имају 0 грама влакана, ниво шец́ера у крви се брзо повец́ава и брзо пада. Ово може као резултат имати оћецај умора, глади, раздражљивости, као и жудњу за још шећера. Тако да то није добар начин да започнете јутро.
Међутим, унос више влакана помаже у успоравању варења и апсорпције угљених хидрата. Ово ствара постепенији пораст нивоа шец́ера у крви, спречавајуц́и оштре скокове након оброка. Конзистентно конзумирање више влакана током времена побољшава осетљивост на инсулин и олакшава вашем телу да регулише ниво шец́ера у крви, пише Минд Бодy Греен.
Вец́ина људи поједе само око 16 грама влакана у дану. Али ако радите на балансу шец́ера у крви и контроли апетита, добар почетак је да добијете толико за доручак.