Бибер је зачин којим се најчешће тргује у читавом свету, али углавном га ценимо због моћног укуса.
Бибер је зачин којим се најчешће тргује у читавом свету, али углавном га ценимо због моћног укуса.
Међутим, поред фантастичног својства да подигне свако јело на "виши ниво", он има и значајних здравствених предности.
Међу најважнијим компонентама овог зачина истиче се пиперин, баш онај којем можемо захвалити за љутину бибрера. Према новим истраживањима, пиперин штити организам од оксидативног стреса који изазивају слободни радикали. Они настају природним процесима у телу, током прераде хране у енергију, али изазивају читав низ симптома старења ћелија.
Прочитајте још: Важи за најздравије поврће на свету: Ево како се спрема
Студије показују да бибер може да смањи оксидативни стрес код људи који преферирају маснију храну, а код пацијената оболелих од артритиса, суплементи бибера су редуковали упалу зглобова.
И дијабетичарима се препоручује да бибер додају што чешће у храну, јер уз лекове против високог шећера, може да смањи велике скокове глукозе у крви.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ