Ананас је богат извор витамина Ц, а само једна шоља свежег ананаса садржи чак и више витамина него што вам је потребно у току дана.
Витамин Ц стимулише производњу имуноглобулина у телу, побољшавајући његову природну одбрану од вируса и бактерија које изазивају болести. Овај витамин је изузетно користан за кожу: стимулише производњу природног колагена, смањује видљиве знаке старења и даје кожи сјај. Поред тога, витамин Ц је снажан природни антиоксиданс. Заједно са флавоноидима (којих такође има у изобиљу у ананасу), штити ћелије тела од оштећења слободних радикала, смањује упале и спречава различите хроничне болести попут коронарне болести срца и Алцхајмерове болести.
Тропско воће је такође необично богато манганом. Манган је неопходан за одржавање здравих и јаких костију. Адекватна количина мангана у телу повезана је са мањим ризиком од остеорпорозе, према студији Универзитета Орегон. Ако редовно једете ананас, не морате да бринете о недостатку овог минерала – једна шољица свежег воћа садржи око 78% дневне вредности.
Прочитајте још: ДИЈАБЕТЕС: Откривено је пиће које изазива "ЗНАЧАЈАН" пад нивоа шећера у крви
Вероватно сте чули да ананас подстиче сагоревање масти. Ово својство воћа није у потпуности проучавано, па научници још нису могли недвосмислено да потврде или оповргну ове информације. Експерименти на животињама су показали да ензим бромелаин, којим је богат ананас, убрзава разградњу масти у телу, али истраживања су још увек недовољна. Међутим, нема сумње о још једној корисној особини бромелаина - он ефикасно стимулише процесе варења, доприносец́и активнијој разградњи протеина. Због тога се јела од меса често послужују са сосом од ананаса – уз њих ц́е тешка храна бити много лакша за варење.
Иако ананас нема доказани ефекат сагоревања масти, требало би га додати у исхрану сви који воде рачуна о својој фигури. Нискокалоричан је (око 50 кцал на 100 г) и богат је влакнима, витаминима и минералима.
Ананас се може додати у салате, сосове од меса, десерте или јести самостално. Поред тога, припада оним плодовима који готово не губе своја корисна својства када се конзервирају. Главна ствар је да изаберете производ у сопственом соку, а не у шећерном сирупу, како бисте избегли унос додатних угљених хидрата.