Свакодневно се суочавамо са бацањем велике количине хране
Ово се дешава у готово свакој кући, некада купимо превише намирница, па им истекне рок док стигнемо да их поједемо.
Посотје мали трикови које можемо да уведемо и да максимално искористимо оно што имамо на залихама уместо да купујетемо нове намирнице.
Посолите отворено млеко
Звучи чудно, али постоји разлог. Отворено млеко може да остане свеже између четири и десет дана. Додавање само прстохвата соли паковању одмах након отварања може да помогне да остане свеже током дужег периода. Со је конзерванс, тако да помаже у заустављању раста бактерија. Такође је у тако малој концентрацији да га нец́ете ни приметити у јутарњој шољици. Међутим, обавезно добро протресите паковање.
Прочитајте још: Трик који ће одушевити домаћице: Ево како на брз и једноставан начин да омекшате месо
Чувајте млеко у најхладнијем делу фрижидера
Такође не би требало да чувамо млеко у вратима фрижидера, јер је то заправо најтоплији део фрижидера. Ако можете, чувајте млеко на задњој страни средњих или виших полица, где ц́е бити ближе систему за хлађење. Хладно млеко траје много дуже од топлог млека!
Умотајте тврди сир у папир за печење
Пластична амбалажа "гуши" сир, што може да утиче на рок трајања. Уместо тога умотајте тврди сир у папир за печење. Ово спречава да се сир исуши, али и задржава вишак влаге и спречава раст буђи. Тврди сир обично може да траје и до четири недеље ако се правилно чува у фрижидеру.
Оперите поврц́е сирц́етом
Прање поврц́а сирц́етом чисти много боље од воде. Сирц́е дезинфикује, чисти и уклања све бактерије, а и дуже одржава храну свежом. Ипак, не треба да сипамо сирц́е по целом воћу или поврћу. Уместо тога, направите раствор који је 1:3 у односу сирц́ета и воде у посуди. Оставите поврц́е у смеси 15 минута, а потом добро исперите и осушите.
Прочитајте још: Грешка коју сви правимо: Да ли знате како се правилно сече хлеб
Држите банане одвојено од другог воц́а
Свако воц́е производи одређени ниво гаса познат као „етилен“. Неки производе више од других, то су јабуке, брескве, крушке, диње и авокадо. Банане производе вец́у концентрацију када су спремне за сазревање како би се убрзао процес зрења, што убрзава сазревање оближњег воц́а.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ