Занимљив и користан одговор.
Јесте ли чули некад некога да каже - не купуј то месо, то је било одмрзнуто, па поново замрзнуто? Стиче се утисак да је то нешто најгоре што човек може да уради с месом, а да ли је баш тако?
Сви смо чули да месо које смо једном одмрзли не сме поново да се замрзава. Међутим, нико нема ваљан одговор, већ се све своди на приче. Ово је научна истина.
Месо сме да се одмрзава и заврзава више пута, а оно што је важно јесте да се одмрзава у фрижидеру, на температури до 5 степени Целзијуса. После тога можете поново да га замрзнете. Све што може да се догоди јесте да ћелије меса мало попуцају и да буде воденастије, али неће постати отровно или тако нешто.
Прочитајте још: Ово је пет НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА које правимо код КУВАЊА СУПЕ
Храна се замрзава да би се процес размножавања бактерија максимално успорио, или обичним језиком речено, да се не би покварила. Дакле, на температури од -18° Ц (што је стандард за замрзиваче) храна се квари толико споро да можете годинама да је држите тако. У фрижидеру, на температури од 2° до 8° Ц, храна може да издржи неко кратко време, док ће на собној температури да се поквари врло брзо.
Фото: Депозит
Кад се месо одмрзне, процес размножавања бактерија (кварење) се убрзава, али када се поново замрзне, опет се успорава, па ако нисте замрзли већ покварено месо, немате проблема.
Прочитајте још: Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак - постоји РАЗЛОГ
Често се чују приче о увозном месу које је било дуго у транспорту, одмрзавано и замрзавано више пута.
Проблем с тим је што је могуће да је дуго стајало одмрзнуто, па је процес кварења можда већ одмакао пре него што је поново замрзнуто. Али, и да није поново замрзнуто, био би проблем што се покварило, тако да поновно замрзавање ту не игра неку улогу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ