Многе домаћице нису сигурне колико дуго месо сме да буде замрзнуто.
Многе домаћице уколико купљено месо не потроше одмах, оне га замрзну. Међутим, поставља се питање колико дуго замрзнуто месо сме да стоји, а да буде безбедно за припрему?
Важно је знати да нема сваки комад меса исти рок трајања, а колико дуго месо сме да буде замрзнуто зависи и од врсте меса.
Прочитајте још: Професионални кувари открили тајну: Зашто у МЛЕВЕНО МЕСО треба ставити СОДУ БИКАРБОНУ?
Пилетина и ћуретина
Цели пилићи и ћурићи у замрзивачу могу бити до годину дана. А уколико замрзавате њихове комаде попут прса, батака, карабатака и крилаца, требало би их искористити у року од 9 месеци, док изнутрице не би смеле стајати замрзнуте дуже од 3-4 месеца.
Говедина, телетина и јагњетина
Када је реч о свежем говеђем, телећем или јагњећем месу, оно може трајати и неколико месеци. Сирови одресци могу се чувати у замрзивачу шест до 12 месеци док котлетима је рок трајана краћи због костију - од 4 до 6 месеци. Печено месо може бити смрзнуто између четири и дванаест месеци.
Свињетина
Сирова свињетина слично се замрзава као говедина и друго месо. Ако свињетину исецкате на коцкице и смрзнете, тако може стајати 4-6 месеци, а печена свињетина 4-12 месеци. Прерађена свињетина, попут сланине, кобасица, виршли и шунке може бити у замрзивачу само један или два месеца.
Млевено месо
Невезано о којој врсти мевеног сировог меса се ради, не би требало држати га у замрзивачу дуже од 3 или 4 месеца.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ