Савети којих треба да се придржавате
Према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), ево шта увек треба да урадите пре него што ставите месо у фрижидер.
Исеците велике комаде
Велике комаде меса, као што су печење или цела ћуретина, треба исећи на мање делове пре него што их ставите у фрижидер. Не желимо да наше месо буде непристојно и заузима превише простора у фрижидеру, зар не?
Охладите га брзо
Остатке меса треба охладити брзо да бисте спречили раст бактерија. Према ЦДЦ-у, чувајте их у фрижидеру на температури од четири и по степена или хладније и то у року од два сата након кувања. Ако је храна била изложена температурама изнад 32 степена, охладите је у року од једног сата. Брже хлађење значи мање времена за бактерије да праве хаос!
Будите опрезни с роком трајања
Кувано месо не може се вечно држати у фрижидеру, чак и ако му дамо слатке надимке. УСДА каже да кувана сланина или кобасица могу безбедно чекати у фрижидеру до недељу дана, док ће остало кувано месо или живина издржати три до четири дана. Након тога, мораћете да нађете други дом за своје месо, јер чак и најхрабрије месо има своје границе.
Пазите на групу ризика
Обратите пажњу на одређене групе људи које су у већем ризику од тежих облика болести узроковане бактеријама. Деца млађа од 5 година, одрасли старији од 65 година, особе с ослабљеним имуним системом и труднице су посебно рањиве. Увек будите пажљиви и саосећајни према њима!
Запамтите, придржавање ових савета помоћи ће вам да очувате безбедност вашег меса и спречите нежељене бактеријске посетиоце. Јер срећно месо је здраво месо!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ