Ћелије рака би могле да буду уништене помоћу капсаицина, једињења које је један од главних састојака љутих паприка.
Конзумирање сирових паприка или као састојака сосова и салата могло би да делује превентивно против симптома карцинома.
Капсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са немачког Универзитета Рур.
Прочитајте још: Ова операција је мач са две оштрице: Да ли хируршко смањивање желуца може да буде опасно?
Њихова студија је открила да капсаицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака. Научници верују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у развоју лека против рака у будућности.
- Капсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на пример, остеосарком (тумор кости), рак дебелог црева или панкреаса, а да то притом не угрози остале "нормалне" ћелије, каже докторка Леа Вебер.
Прочитајте још: Зашто месецима након короне осећамо МАЛАКСАЛОСТ: Болест Г-93.3 признала и СЗО, а ОВО су симптоми упозорења
Конзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који несу навикли на љуто, али се с временом развија толеранција на љутину. Што смо старији, чуло укуса природно постаје слабије, па и љутина постаје лакше подношљива.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ