Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање белог лука, требало би да га често и правилно конзумирате.
Бели лук је једна од најмоћнијих биљака на свету, а због својих снажних лековитих својстава у у употреби је већ хиљаду година. У народу је познат као природни антибиотик, а да је заиста лековит, потврђују и стручњаци.
У белом луку се налази готово стотину активних хемијских материја, а међу њима и неколико антиоксиданса – материја који смањују трошење и оптерећеност.
Прочитајте још: НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Да ли месо сме двапут да се замрзава?
Још није сасвим јасно како сви саставни делови белог лука делују у телу, али заиста делује као антибиотик, средство за одчепљивање дисајних путева, антиканцерогено и противупално, сузбија гљивице и поједине вирусе, каже нутрициониста Матеја Мрмић.
Бели лук своја лековита својства може захвалити моћном споју алицину, којим се та биљка брани од напада бактерија и гљивица.
Најбоље га је конзумирати у сировом стању.
Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање белог лука, требало би да га често и правилно конзумирате.
Фото: Депосит
- Пре конзумације обавезно га згњечите како бисте подтакли ензимску реакцију у којој настаје алицин.
- Сваки дан треба да поједете најмање три чешња белог лука.
Прочитајте још: Правила за ДОРУЧАК: Како да дан започнете на најбољи начин
- Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко – не више од 10 минута.
- Многи избегавају да једу бели лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он поседица материја које садрже сумпор и које му дају лековита својства.
- Проблем непријатног задаха након конзумације белог лука можете решити жвакањем першуновог лишћа, зрна кафе или коморача.
- Испробајте и природни антибиотик на бази белог лука против којег ниједна прехлада нема шансе, а затим проверите још 5 здравствених проблема које ће чешњак излечити.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ