Бели лук је састојак који даје одличан укус јелима и може се наћи у већини кухиња широм света.
Постоји најмање 11 врста белог лука које се разликују по укусу, боји и величини. Када бирате луковице белог лука, најбоље је тражити оне које су мирисне и пуњене чврстим каранфилићима.
Како чувати свеж бели лук?
Постоји неколико начина да правилно скалдиштите бели лук без губитка укуса или смањења рока трајања.
На собној температури
Одржавање целе луковице белог лука је најбољи начин за чување свежег белог лука. Када одвојите ченове животни век белог лука се смањује. Типично, сломљена глава белог лука траје око 10 дана. Најлакши начин за чување свежег белог лука код куће је на собној температури у мрежастим кесама. Свеж бели лук је најбоље чувати на сувим, тамним местима.
У фрижидеру
Бели лук се такође може чувати у фиоци фрижидера. Међутим, хладни бели лук ће почети да клија неколико дана након што се извади из фрижидера. Стога, ако одлучите да чувате бели лук на овај начин, обавезно га држите у фрижидеру док не будете спремни да га употребите. Остаци ољуштеног или сецканог белог лука такође се могу чувати у фрижидеру. Најбољи начин за чување остатака белог лука је да га ставите у херметички затворену посуду, а на овакав начин може да траје и до две недеље у фрижидеру.
У замрзивачу
Трећа опција за чување белог лука је замрзавање. Најлакши начин да чувате бели лук у замрзивачу је да огулите ченове, исецкате бели лук, додајте мало воде и замрзните у посудама за лед. На овакав начин могу да се чувају и до месец дана.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ