Beli luk je sastojak koji daje odličan ukus jelima i može se naći u većini kuhinja širom sveta.
Postoji najmanje 11 vrsta belog luka koje se razlikuju po ukusu, boji i veličini. Kada birate lukovice belog luka, najbolje je tražiti one koje su mirisne i punjene čvrstim karanfilićima.
Kako čuvati svež beli luk?
Postoji nekoliko načina da pravilno skaldištite beli luk bez gubitka ukusa ili smanjenja roka trajanja.
Na sobnoj temperaturi
Održavanje cele lukovice belog luka je najbolji način za čuvanje svežeg belog luka. Kada odvojite čenove životni vek belog luka se smanjuje. Tipično, slomljena glava belog luka traje oko 10 dana. Najlakši način za čuvanje svežeg belog luka kod kuće je na sobnoj temperaturi u mrežastim kesama. Svež beli luk je najbolje čuvati na suvim, tamnim mestima.
U frižideru
Beli luk se takođe može čuvati u fioci frižidera. Međutim, hladni beli luk će početi da klija nekoliko dana nakon što se izvadi iz frižidera. Stoga, ako odlučite da čuvate beli luk na ovaj način, obavezno ga držite u frižideru dok ne budete spremni da ga upotrebite. Ostaci oljuštenog ili seckanog belog luka takođe se mogu čuvati u frižideru. Najbolji način za čuvanje ostataka belog luka je da ga stavite u hermetički zatvorenu posudu, a na ovakav način može da traje i do dve nedelje u frižideru.
U zamrzivaču
Treća opcija za čuvanje belog luka je zamrzavanje. Najlakši način da čuvate beli luk u zamrzivaču je da ogulite čenove, iseckate beli luk, dodajte malo vode i zamrznite u posudama za led. Na ovakav način mogu da se čuvaju i do mesec dana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU