Замрзните тиквице на исправан начин
Да ли је могуће замрзнути тиквице и да ли ће задржати корисна својства?
Тиквице су многима омиљена намирница коју радо припремају за целу породицу у разним варјантама, од похованих тиквица, до мусаке, чорби и потажа, па чак и слаткиша. Уколико одлучите да замрзнете тиквице и дуже уживате у њиховом укусу од једне сезоне, онда је најбоље да се одлучите за сорту са са светлом кожом и месом.
Тиквице садрже витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е, К, као и калцијум, магнезијум, фолну киселину, бакар, селен, фосфор. Витамин Ц се најбрже уништава када се замрзне, остали су отпорни на ниске температуре.
Правилно замрзавање је добар начин да се очувају корисна својства тиквица. Ако поврће припремате од јесени, онда до априла задржава до 75-80% хранљивих и важних материја. Главна ствар је да их једете прве зиме и не остављате их за следећу. Укус тиквица се такође чува када се замрзну. За разлику од патлиџана, оне не добијају горак укус.
Како правилно замрзнути тиквице
Правилна припрема тиквица је кључ за успешно замрзавање. Најважније је да се за замрзавање користи оно поврће у којем има мање влаге, тада се пулпа након одмрзавања неће претворити у водену кашу.
Пре него што почнете да замрзавате, потребно је да изаберете оне тиквице чија је кожа у савршено глатком стању без знакова кварења, без црних тачака и других недостатака. За ову сврху је најбоље сакупљати младо, а не презрело поврће. Поврће опрати и ставити у слану воду 30-50 минута. Пропорције су отприлике следеће: ставите 1-2 кашике соли на литар воде. Обично тиквице немају горчину, као патлиџан, али то је неопходно како би се правилно очистиле и кожа учинила мекшом.
Ако нисте успели да сакупите младе тиквице, уклоните језгро са семенкама из плодова. Код младих тиквица, кожа се не мора уклонити, код презрелих је боље да је одсечете. Исеците поврће како желите. То могу бити кругови, уздужне кришке или коцке.
Пре замрзавања, исецкано поврће обавезно добро осушите како се не би слепило у једну грудвицу. Да бисте то урадили, ставите тиквице на папирни убрус.
Тиквице треба да спакујете у мале кесе, јер ће вам касније бити тешко да одвојите мањи део, а поновно замрзавање је неприхватљиво.
Пре него што ставите кесу са тиквицама у замрзивач, испустите што је могуће више ваздуха из ње. Користите режим брзог замрзавања и чувајте на -18°Ц до -23°Ц. Не стављајте поред рибе и меса, тако да тиквице не упијају друге мирисе.
Да ли је потребно бланширати тиквице пре замрзавања?
Реч "бланцх" долази од француског бланцхир. Једна од опција превода: "прелити прокључалом водом." Овај поступак се може применити на тиквицама пре замрзавања да би се сачувала њихова боја и текстура.
Поступак припреме смрзнутих тиквица са бланширањем:
Оперите тиквице и исеците на коцкице. Прокувајте слану воду (горе смо написали пропорције).
Убаците тиквице у воду и кувајте их 3 минута док не постану светло зелене и не омекшају.
Брзо охладите поврће. Да бисте то урадили, уклоните их шупљикавом кашиком и пребаците у посуду са хладном водом. Оставите их неколико минута, а затим оцедите воду кроз цедиљку. Поређајте тиквице на убрус да уклоните преосталу воду и осушите поврће. Суво воће поделите на порције и спакујте у пластичне кесе.
Како користити смрзнуте тиквице
Пошто су тиквице 95% воде, могу постати мекше након замрзавања и одмрзавања. Због тога је такво поврће најприкладније за беби пире, супе, сосове и смутије. Нису погодни за салате.
Најбоље је да тиквице одмрзавате постепено без наглих промена температуре. Не убацујте их у прокључалу воду, нити их стављајте у микроталасну да се одмрзну. Боље је да их оставите у чинији у фрижидеру да се постепено одледе или у посуди на собној температури.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ