Додајте пролећни заокрет овом недељном печењу са ротквицама и младим луком у кремастом сосу
"Размрдајте" ваш породични кувар новим и освежавајућим рецептом за пилетину. Имаћете прави гурманлук на тањиру!
Састојци
- 1 ½ кг целе пилетине
- 250 г маскарпонеа
- ½ малог лимуна, са корицом и соком
- мала веза естрагона, ситно исецканог (или друге ароматичне биљке по жељи)
- 3 кашике маслиновог уља
- 800 г младог кромпира, преполовљеног ако је велики
- 1 луковица белог лука, преполовљена
- 200 г ротквица, ако су велике, преполовљене
- ½ везе младог лука, исеченог
- 150 мл пилећег бујона
- 200 г смрзнутог грашка, одмрзнутог
- 100 г пролећног зелениша, исецканог
Прочитајте још: Направите ПАЛАЧИНКЕ СА БАНАНАМА: Једноставно, да једноставније не може бити! (РЕЦЕПТ)
Припрема
Загрејте рерну на 200Ц. Скините конопце са пилетине и ставите је у велики плех за печење или посуду за печење, са довољно простора око ње.
Згњечите 2 кашике маскарпонеа са лимуновом корицом, 1 кашиком естрагона и мало зачина. Гурните руку испод коже пилетине да је одвојите од меса, а затим распоредите смесу испод коже у танком слоју. У пилетину сипајте још 3 кашике маскарпонеа, да се растопи са соком од печења и касније обогати сос. Утрљајте 2 кашике маслиновог уља у кожу, добро зачините морском сољу, а затим лабаво повежите ноге канапом. Пеците 20 мин.
Поређајте кромпир и бели лук око пилетине, покапајте са још 1 кашиком уља и кувајте још 30 минута.
У посуду ставите ротквице и цео млади лук, у кромпир и око њега, премажите све масноћом, па пеците још 25 минута. Кромпир и ротквице ће бити златни и мекани, а пилетина треба да се скува. Извадите пилетину из калупа, покријте фолијом и оставите да одмара.
Излијте или кашиком уклоните вишак уља из плеха. Преостали маскарпоне (око 150 г) умутите са бујоном док не остане грудвица, а затим сипајте у плех и пеците на рингли неколико минута, мешајући да прекријете кромпир и поврће. Исцедите мало лимуновог сока и зачините.
Умешајте грашак, пролећно зеље и већину преосталог естрагона и пеците још неколико минута док не постане светло зелено. Ставите пилетину назад у средину плеха да је послужите.
БОНУС ВИДЕО: