Пилетина спремљена на мексички начин има потпуно другачији укус
Састојци:
- 60 г вишенаменског брашна
- со по укусу
- свеже млевени црни бибер
- 170 г пилец́их прса без костију и коже
- 2 кашике уља, подељене
- 1 лук, ситно сецкан
- 100 г кукуруза
- 1/2 црвене паприке, очишћене и ситно исецкане
- 1 кашика парадајз пасте
- 2 чена белог лука, ситно исецкана
- 1/2 кашичице туцане паприке, плус још за сервирање
- 1/2 кашичице млевеног кима
- 1/4 кашичице сушеног оригана
- 1/4 кашичице димљене паприке
- 60 мл сувог белог вина, по жељи
- 240 мл пилец́ег бујона
- 120 г павлаке за кување
- 180 г измрвљеног белог сира
- 1/2 лимете
- 60 г свежих листова першуна
Рецепт за пилетину на мексички начин:
Како бисте направили ову пилетину, загрејте рерну на 190°. На плитком тањиру посолите и побиберите брашно. Осушите пилетину и премажите са свих страна зачињеним брашном,затим отресите вишак. У великом тигању загрејте 1 кашику уља. Пржите пилетину, повремено окрец́уц́и, док не порумени, 2 до 3 минута по страни. Пребаците на тањир.
У истом тигању на средњој ватри загрејте преосталу 1 кашику уља. Пржите лук повремено мешајуц́и, док не омекша, око 3 минута. Додајте зрна кукуруза, паприку и парадајз пасту и кувајте, мешајуц́и, док паста не постане цигло-црвена, 2 до 3 минута. Додајте бели лук, чили у праху, ким, оригано и паприку и кувајте, мешајуц́и, док не замирише, још око 1 минут. Сипајте вино, додајте бујон и пустите да проври. Умешајте павлаку за кување и зачинити сољу и бибером. Крчкајте, повремено мешајуц́и, док се течност мало не смањи и не згусне, око 5 минута.
Вратите пилетину и све накупљене сокове у тигањ. Прелијте сосом. Пребаците у рерну и пеците, окрец́уц́и пилетину на пола печења, 10 до 12 минута. Измрвите сир преко свега. Исцедите сок од лимете и прелијте пилетину, а на врх ставите першун и поспите туцаном паприком.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО