У скидању килограма свака помоћ је добродошла, стога погледајте које вам то намирнице могу постати прави мали савезници у топљењу масти.
Сигурно сте се питали које су то намирнице, које поред физичке активности могу да потпомогну у сагоревању масти у вашем организму.
Прочитајте још: ЛЕШНИК: Најбољи савезник за губитак КИЛОГРАМА и јачање здравља, али САМО у овим количинама
Било да су у виду омражених масних наслага на боковима, задњици, стомаку или на другим местима, било да се таложе по крвним судовима и повећавају ризик од инфаркта, јасно је да се вишка масноће треба отарасити – а ево и неке намирнице која вам могу помоћи у томе и савета како да их употребите.
Цвекла
Поспјешује рад метаболизма и проток крви,, а то је веома важно за сагоревање масти. Гвожђе и фолна киселина, који се налазе у цвекли, снижавају ниво масти у крви, тако да се не таложи на крвним судовима. Није лоша идеја да сок од цвекле помешате са соком од поморанџе – витамин Ц побољшава дејство гвожђа.
Сурутка
У њој је јако велики садржај воде, а садржај калорија и масти је врло мали. Поред воде, сурутка садржи велику количину калијума, калцијума, беланчевина и витамина Б2, а све то поспешује разградњу масти, а уз то јача и имунолошки систем. Сурутку можете наћи у свим боље снабдевеним продавницама здраве хране, а може се наћи и сурутка у праху, која се помеша с водом.
Целер
Услед високог садржаја етеричних (веома здравих!) уља, целер има веома специфичан, веома јак укус. Због етеричних уља и јаког укуса, целер убрзава варење и размену материја у организму; поред тога, целер садржи и калијум, који подстиче излучивање течности. Корен целера се често користи за спремање супа и сосова, а може да се једе и свеж – рецимо, као салата од целера.
Ананас
Има веома важно и корисно дејство на организам. Садржи бромелин, важан ензим који подстиче размену материја и разградњу масти. Ово воће подстиче и излучивање течности из организма, чиме се затежу везивна ткива (зато је, између осталог, одличан у борби са целулитом). Ензим бромелин је активан само у свежем воћу; комадићи и колутови ананаса из конзерве такође садрже велику количину витамина и нарочито су корисни ако се једу са јогуртом.
Ђумбир
Пикантни корен који садржи велику количину етеричних уља која подстичу рад жучи, а самим тим и разградњу масти и излучивање штетних материја из организма. Ензими из ђумбира поспешују варење. Један од начина употребе ђумбира јесте да исецкате 10-20 грама ђумбира, прелијете их врућом водом или сурутком и попијете.
Витамин Ц
Најчувенији као “витамин против прехладе”, такође доста потпомаже сагоревање масти. Он подстиче производњу хормона који утиче на то да се масноћа брже претвара у енергију. Витамин Ц се највише може наћи у кивију, лимуну, грејпфруту, паприкама, броколију и шипку. Посебно дејство витамин Ц имаће ноћу, и то у комбинацији са беланчевинама. Зато пред спавање можете да попијете чашу сурутке или млека у које ћете додати неколико капи сока од лимуна.
Махунарке и житарице
Лешници и житарице у себи садрже велику количину магнезијума, који у телу изазива размену материја. Тако се повећава потрошња енергије, па маст не успе да се задржи у организму.
Кисели купус
Поред велике количине витамина Ц, чије смо дејство на сагоревање масти већ описали, кисели купус је богат и млечним киселинама, које су важне за природну флору у црвима. Зато кисели купус поспешује варење и излучивање штетних материја из организма. Слично дејство има и расол, који може да се пије и у комбинацији са воћним соковима.
Бибер
Помаже већ самим тим што је љут – чим поједете нешто љуто, постане вам топло, а то поспешује размену материја и циркулацију. Све то убрзава разградњу масти. Слично дество имају и кари, чили и паприка – плус, сви ови зачини здравији су од соли (која, због натријума, задржава воду у организму).
Прочитајте још: Мала, љута и корисна: Љута папричица смањује ОПАСНОСТ од болести од које умире највише Срба
Папаја
Егзотично воће богато активним састојцима. Осим витамина Ц, садржи и ензим папаин, који пдсотиче варење и размену материја, што ваше тело ослобађа од штетних састојака. Зрела папаја је жуте боје; не треба је држати на температури нижој од седам степени. Сече се по средини и из ње се ваде коштице.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ