Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

12 навика негативно утичу на метаболизам: Многих нисмо ни свесни

Којих 12 навика знатно успоравају метаболизам?

1725347047_shutterstock_2011722275-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Седећи начин живота може негативно утицати на брзину метаболизма. Било би добро да се бавите неком активношћу или бар прошетате те смањите потрошњу слатких пића и повећате унос воде.

Стрес

Када сте у стресној ситуацији, ваше тело производи хормон који се зове кортизол. Али ако сте заглављени у зони стреса, тело мисли да се још увек борите, па наставља да производи кортизол. Висок ниво овог хормона отежава вашем телу да користи инсулин. Ово успорава ваш метаболизам и подстиче повећање телесне тежине.

Не уносите довољно воде

Ако не пијете довољно воде, ваш метаболизам се може успорити. Нека истраживања показују да вода помаже телу да сагорева енергију и подстиче губитак тежине. Вода такође може да вам напуни донекле желудац тако да можете јести мање нездраве хране која вас угоји.

Строге дијете

Важно је како ћете изгубити тежину, уколико вам је то циљ.  Ако не једете довољно, ваш метаболизам се успорава. Тешке дијете, посебно када вежбате, навикавају ваше тело на мање калорија. Ово може отежати губитак тежине.

Употреба рафинисаних угљених хидрата

Рафинисани угљени хидрати се веома разликују од угљених хидрата који се налазе у интегралним житарицама, воћу и поврћу. Немојте посезати за рафинисаним угљеним хидратима попут белог брашна и шећера.

Честа конзумација алкохола

Једна чаша вина вас неће убити. Међутим, пиће сваке ноћи може "убити" ваш метаболизам. Једном када алкохол уђе у ваш систем, он омета брзину којом ваше тело сагорева масти, што доводи до тога да ваше тело сагорева мање масти и успорава ваш метаболизам. Ако покушавате да убрзате метаболизам, држите се воде.

Прескакање доручка

Сви знамо да је доручак најважнији оброк у дану, али због брзине, посла, школе, обавеза, може се десити да прескочите тај оброк. Можда не мислите да је то велика ствар, али то у великој мери утиче на тело, и на метаболизам.

Недостатак тренинга снаге

Тренинг с теговима је одлична стратегија да спречите успоравање вашег метаболизма. Показало се да тренинг снаге убрзава метаболизам код здравих људи, као и код оних који имају срчана обољења или су гојазни. Повећава мишићну масу, а чак и минимални тренинг снаге повећава потрошњу енергије.

Недовољно сна

Сан је изузетно важан за добро здравље. Мање спавања него што вам је потребно може повећати ризик од многих болести, укључујући болести срца, дијабетес и депресију. Резултати неколико студија показују да неадекватна количина сна такође може смањити брзину метаболизма и повећати вероватноћу повећања телесне тежине.

Мали унос протеина

Студије показују да унос протеина привремено убрзава метаболизам за око 20–30% у поређењу с 5–10% за угљене хидрате и 3% или мање за масти. Иако се метаболизам неизбежно успорава током губитка тежине и наставља да успорава током одржавања тежине, докази сугеришу да већи унос протеина може да умањи овај ефекат.

Слатка пића

Пића заслађена шећером су штетна по здравље. Прекомерна конзумација може довести до разних болести као што су дијабетес и гојазност. Многи негативни ефекти напитака заслађених шећером могу се приписати фруктози. Бели кристални шећер садржи 50% фруктозе, док високофруктозни кукурузни сируп садржи 55% фруктозе. Ако често пијете напитке заслађене шећером, то може успорити ваш метаболизам.

Седење

Положај седења може довести до знатног смањења броја калорија које сагоревате сваког дана. Многи људи већину дана проводе седећи, посебно они који раде у канцеларији, а то може негативно утицати на брзину метаболизма и опште здравље.

Премали калоријски унос

Уношење премало калорија може успорити метаболизам. Иако је калоријски дефицит неопходан за губитак тежине, може бити контрапродуктивно ако уносите премало калорија. Када драматично смањите унос калорија, ваше тело осећа да добија врло мало хране и смањује брзину којом сагорева калорије.

(24сата.хр/ Б92.нет)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas